9,5 miliarde de euro pentru Romania in transporturi, mediu si energie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.07.2015 14:46 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a adoptat Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare al Romaniei (POIM), pentru perioada 2014 - 2020.
POIM este un pachet major de investiţii, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiţi  in proiecte de mediu, energie şi transporturi.
Programul reprezinta aproape jumatate din cele 23 de miliarde de euro alocate Romaniei prin politica de coeziune a UE.
Luand in calcul şi cofinanţarea de la bugetul naţional, programul valoreaza peste 11,8 miliarde de euro dedicaţi creşterii economice şi crearii locurilor de munca.

Programul va pune in practica Masterplanul de transport, strategia pentru urmatorii ani a sectorului romanesc al transporturilor.
Pentru ca transporturile reprezinta un domeniu cheie pentru creştere şi competitivitate, Masterplanul evalueaza necesitaţile specifice, identifica blocajele şi verigile lipsa, şi stabileşte obiective clare şi realizabile pentru proiectele viitoare.
Masterplanul işi propune sa imbunataţeasca infrastructura deja existenta, sa dezvolte un sistem de transport urban sustenabil şi prietenos cu mediul şi sa definitiveze reţeaua centrala TEN-T in Romania.
Creşterea eficienţei energetice, protejarea resurselor naturale şi incurajarea prevenirii riscurilor in ceea ce priveşte schimbarile climatice reprezinta alte obiective importante ale programului.
Programul va susţine, de asemenea, capacitatea Romaniei de a-şi indeplini obligaţiile din domeniul mediului, in special in ceea ce priveşte gestionarea resurselor de apa şi a deşeurilor, cu un impact pozitiv asupra calitaţii vieţii cetaţenilor.

Politica de coeziune si Romania

In perioada 2014-2020, Romania va gestiona sase programe operationale in cadrul politicii de coeziune a UE: patru programe finantate din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) si din Fondul de coeziune si doua programe finantate din Fondul social european (FSE), inclusiv Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor.

Cat se va investi in Romania in perioada 2014-2020?

Pentru perioada 2014-2020, Romaniei i-au fost alocate in total aproximativ 23 miliarde € din fondurile politicii de coeziune:
# 15,06 miliarde € pentru regiunile mai putin dezvoltate (toate cu exceptia Bucurestiului).
# 441,3 milioane € pentru regiunile mai dezvoltate (Bucuresti).
# 6,93 miliarde € din Fondul de coeziune.
# 453 milioane € pentru cooperare teritoriala europeana.
# 106 milioane € pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor.
# Din acestea, Fondul Social European va reprezenta minimum 4,8 miliarde €.
Cota reala va fi stabilita in functie de provocarile specifice cu care se va confrunta tara in domeniile care intra in sfera FSE.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe