35 de miliarde de euro din bugetul UE pentru locuri de munca si crestere economica in Grecia

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.07.2015 16:41 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

La doua zile dupa realizarea unui consens privind masurile ce se impun pentru incheierea unui nou acord de imprumut acordat Greciei, Comisia Europeana a dezvaluit planurile de ajutorare a Greciei in vederea maximizarii gradului de utilizare a fondurilor UE. Conform mandatului conferit de summitul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei greceşti.

Un nou inceput pentru locuri de munca şi creştere economica in Grecia: Comisia mobilizeaza 35 de miliarde de euro din bugetul UE

Pachetul de masuri privind crearea de locuri de munca şi creşterea economica destinat Greciei insoţeşte un set cuprinzator de reforme ce va face parte dintr-un program creat in cadrul Mecanismului european de stabilitate. Acest program urmeaza a fi negociat de Grecia cu partenerii sai internaţionali in saptamanile urmatoare. Ambele elemente – reformele şi mobilizarea de fonduri pentru investiţii şi coeziune – sunt condiţii preliminare esenţiale pentru crearea de noi locuri de munca, redresarea economica a Greciei şi revenirea ţarii la prosperitate.

Planul pentru locuri de munca şi creştere economica işi propune sa ajute cetaţenii şi companiile greceşti sa depaşeasca perioada dificila de criza din ultimii ani şi sa redea speranţa intr-un viitor mai bun, in special tinerei generaţii. Acesta vine ca o continuare a sprijinului acordat deja Greciei de Comisie pe perioada crizei, atat din punct de vedere financiar, cat şi tehnic.

Ca o masura excepţionala şi in lumina situaţiei unice din Grecia, Comisia propune imbunataţirea situaţiei lichiditaţilor pentru a permite in continuare finanţarea investiţiilor din perioada de programare 2007 - 2013. Acestea vor include: plata anticipata a restului de 5% din finanţarile europene, procent in mod normal reţinut pana la inchiderea programelor; şi aplicarea unei rate de cofinanţare de 100% pentru perioada 2007 - 2013.

Aceste masuri echivaleaza cu lichiditaţi in valoare de 500 de milioane de euro şi economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro.

Aceste sume vor fi disponibile pentru reluarea imediata a investiţiilor in sprijinul creşterii economice şi crearii locurilor de munca, cu condiţia ca autoritaţile greceşti sa se asigure ca aceste fonduri vor fi utilizate in favoarea beneficiarilor şi operaţiunilor din cadrul programelor. Comisia va propune, de asemenea, creşterea nivelului de pre-finanţare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale.
Prin aceasta pre-finanţare suplimentara poate fi pus la dispoziţie inca 1 miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinanţate in cadrul politicii de coeziune cu respectarea pe deplin a articolului 81 (2) din Regulamentul dispoziţiilor comune.

Grecia s-a bucurat de tratament preferenţial şi pana acum: programele greceşti finanţate cu fonduri UE in cadrul perioadei de programare 2007-2013 primesc finanţare UE intr-o proporţie mai mare.

Din acest motiv, Grecia trebuie sa cofinanţeze mai puţin decat celelalte ţari graţie cofinanţarii suplimentare de 10% din partea UE, asigurata pana la jumatatea anului 2016.

In multe cazuri, acest lucru inseamna ca UE plateşte 95% din costul total al investiţiei pentru perioada de finanţare 2007-2013 (spre deosebire de maximum 85% aplicabil celorlalte ţari).

In plus, in cazul politicii de coeziune, daca sunt indeplinite toate condiţiile, autoritaţile greceşti pot primi, in continuare, rambursare pana la atingerea pragului legal de 95% pentru cheltuielile eligibile aferente programelor din perioada 2007-2013.

Comunicarea vine in continuarea infiinţarii unui grup la nivel inalt condus de vicepreşedintele Dombrovskis. Impreuna cu autoritaţile greceşti, grupul işi propune sa garanteze utilizarea banilor ramaşi din perioada de programare 2007-2013 inainte de atingerea termenului-limita, respectiv la sfarşitul acestui an, şi sa ajute Grecia sa indeplineasca cerinţele necesare pentru a accesa toate fondurile UE disponibile in actuala perioada de programare 2014-2020.

Grecia va continua, de asemenea, sa primeasca ajutor pentru implementarea reformelor din partea noului Serviciu de sprijin pentru reforme structurale, care şi-a inceput activitatea la 1 iulie şi beneficiaza de experienţa valoroasa a Grupului de lucru pentru Grecia şi de asistenţa tehnica oferita statelor membre.

Planul de investiţii pentru Europa poate juca un rol esenţial in ceea ce priveşte crearea de locuri de munca şi creştere economica in Grecia.

Noul Fond european pentru investiţii strategice (FEIS) va ajuta proiectele de investiţii viabile din punct de vedere comercial din Grecia. Noua Platforma europeana de consiliere in materie de investiţii va desfaşura activitaţi de informare specifice şi va acorda asistenţa investitorilor, iniţiatorilor de proiecte, autoritaţilor şi IMM-urilor care doresc sa creeze proiecte ce ar putea fi eligibile pentru finanţare FEIS. De asemenea, va fi acordata asistenţa privind modalitaţile de combinare a finanţarii FEIS cu fondurile structurale şi de investiţii ale UE.

In urma Summitului zonei euro din 12 iulie 2015, Comisiei i s-a cerut sa contribuie la sprijinirea crearii de locuri de munca şi creşterii economice din Grecia in urmatorii 3-5 ani. Comisia a primit astfel sarcina de a „lucra indeaproape cu autoritaţile greceşti pentru a mobiliza fonduri de pana la 35 de miliarde de euro (in cadrul diferitelor programe ale UE) in vederea finanţarii investiţiilor şi activitaţii economice, inclusiv a IMM-urilor”.

Finanţarea UE a fost principala sursa de investiţii publice din Grecia şi pe perioada crizei.

De exemplu, metroul din Atena, spitalul din Katerini, muzeul de pe Acropole şi sistemul de incalzire centralizata din Kozani au fost finanţate, in mare parte, din bugetul UE. Cele peste 35 de miliarde de euro pe care Grecia ar putea sa le primeasca in cadrul perioadei de programare 2014-2020 cuprind 20 miliarde de euro din fondurile structurale şi de investiţii europene şi 15 miliarde de euro din fondurile agricole. Acestea pot fi direcţionate catre investiţii, combaterea şomajului, a saraciei şi a condiţiilor sociale precare, cercetare şi educaţie, infrastructura. Primele plaţi efectuate din aceste fonduri UE in 2014 şi 2015 insumeaza deja 4,4 miliarde de euro.

Utilizarea fondurilor UE pentru Grecia nu a fost simpla in ultima vreme.

In ultimele luni, condiţiile financiare severe şi nesiguranţa privind situaţia economica au perturbat planurile de investiţii, punand sub semnul intrebarii capacitatea Greciei de a utiliza pe deplin şi corect fondurile UE disponibile.

In prezent, un numar semnificativ de proiecte risca sa nu fie finalizate.

In plus, daca autoritaţile greceşti nu utilizeaza pe deplin fondurile UE ramase din perioada de finanţare 2007-2013, disponibile pana la sfarşitul anului in curs, vor pierde aproximativ 2 miliarde de euro. Pentru a beneficia de finanţare UE, Grecia trebuie sa respecte cerinţele legale de baza, precum respectarea normelor UE, buna gestiune financiara a fondurilor şi evidenţele contabile riguroase.