26 aprilie 1986. OFICIAL, DEZASTRUL NUCLEAR de la CERNOBIL n-a afectat ROMANIA!... VIDEO&FOTO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.04.2017 05:39 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

# 26 aprilie 1986: Dezastrul de la Centrala Nucleara de la Cernobil este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

# Oficial, de-a lungul celor peste 30 de ani, indiferent de cine a fost la conducerea Romaniei, nimeni nu a avut curajul sa dea publicitaţii adevarul şi rapoartele medicale despre efectele accidentului nuclear de la Cernobil in Romania.
# Accidentul de la Cernobil a degajat intre cinci şi zece ori mai mult material radioactiv decat cel de la Fukushima (Japonia), de mai multe ori cantitatea de radiaţii emise de bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, dar mai puţin de 1 % decat au aruncat in atmosfera testele nucleare de suprafaţa ale armelor nucleare, pana la interzicerea efectuarii acestora in atmosfera.
# CAE Cernobil se afla in apropiere de oraşul Pripiat, Ucraina, la 18 km nord-vest de oraşul Cernobil, la 16 km – sud de frontiera ucraino-belarusa şi aproximativ 110 km nord de Kiev.
# Accidentul nuclear de la Cernobil a fost un accident major in Centrala Atomoelectrica Cernobil, pe data de 26 aprilie 1986, la 01:23:58 am, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare.
# Un nor de precipitaţii radioactive s-a indreptat spre parţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi parţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.
Circa 60% din precipitaţiile radioactive cad in Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.
# Raportul Forului Cernobil din anul 2005, condus de Agenţia Internaţionala pentru Energie Atomica (AIEA) şi Organizaţia Mondiala a Sanataţii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucratori şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat ca mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian intre copiii diagnosticaţi in 2002.
# Centrala a fost compusa din patru reactoare de tip RBMK-1000, fiecare capabil de producere a 1 GW de putere electrica.
# Construirea centralei a inceput in anii 70 ai secolului 20, cu reactoarele #1 (care a fost inchis in anul 1977), #2 in 1978, #3 in 1981 şi #4 in 1983. Doua alte reactoare – #5 şi #6 – erau in timpul construcţiei cand a avut loc accidentul.
# Ca urmare a accidentului de la Cernobil, expunerea individuala a populaţiei in Romania a crescut temporar de la 2,93 mSv pe an, in 1985, la 4,17 mSv pe an, in 1986.
Contribuţia in 1986 a expunerii publice (din cauza norului radioactiv de la Cernobil) la expunerea individuala a fost de 1,25 mSv, expunerea naturala de 2,40 mSv, iar expunerea medicala a fost de 0,5 mSv.
In anul urmator (1987), expunerea publica, din cauza contaminarii produse de accidentul de la Cernobil, a fost de 0,4 mSv, pentru a reveni in urmatorii doi ani la cifrele normale de dupa 1963, anul semnarii de catre S.U.A., U.R.S.S. şi Marea Britanie a tratatului prin care s-a interzis efectuarea de teste de suprafaţa ale armelor nuclear, de aproximativ 0,02 mSv (inaintea semnarii, expunerea publica in Romania era de 0,4 mSv!).
# La 36 de ore de la producerea accidentului, cei 45.000 de locuitori ai localitatii Pripiat au fost evacuati cu autobuzele, iar orasul a ramas nelocuit pana in prezent.
Pana la data de 5 mai, toti cei care traiau pe o raza de 30 km in jurul reactorului avariat au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele.
In decurs de 10 zile au fost evacuate 130.000 de persoane din 76 de localitati aflate in aceasta regiune. Teritoriul respectiv a fost declarat zona de excludere si era necesar un permis special pentru a putea patrunde in acest perimetru.
# In ciuda interdictiei oficiale ca aceste zone sa mai fie locuite, cel putin 800 de persoane, in special batrani, s­au intors la casele lor din satele abandonate.
# Dupa negocieri internationale de durata, Ucraina a acceptat sa inchida, la 15 decembrie 2000, ultimul reactor functional de la Cernobil, nr. 3, in schimbul unui ajutor international de 2,3 miliarde de dolari.
Reactorul nr. 2 fusese inchis in 1991, in urma unui incendiu in compartimentul turbinelor, iar reactorul nr. 1, in 1996, in baza unui memorandum cu G7.


# Estimarile arata ca o suprafata totala de 17 milioane de kilometri patrati din Belarus, Rusia si Ucraina a fost contaminata cu radiatii rezultate in urma accidentului de la Cernobil, 19 regiuni au fost afectate, in special zonele din jurul oraselor Bryansk, Kaluga, Tula si Orel. La momentul accidentului, in aceste regiuni locuiau aproximativ sapte milioane de persoane, dintre care trei milioane erau copii. Aproximativ 350.400 de persoane au fost mutate sau au parasit aceste regiuni. Totusi, aproximativ 5,5 milioane de persoane, intre care peste un milion de copii, continua sa traiasca in regiunile contaminate.
# Peste 40 de elemente radioactive au fost eliberate din reactorul avariat, in special in primele zece zile dupa producerea accidentului. Cele mai semnificative dintre acestea sunt iodul, Cesiul si Strontiul (in special Sr­90).
# Conform unui studiu publicat la New York, in aprilie 2010, aproape un milion de oameni din mai multe parti ale globului au murit din cauza contaminarii radioactive produse dupa accidentul de la centrala nucleara din Cernobil, din 1986.
Cartea, editata de Academia de stiinte de la New York si lansata cu ocazia implinirii a 24 de ani de la catastrofa, are titlul „Chernobyl: Consequences of the Catastrophe for People and the Environment” (Cernobil: Consecinte ale catastrofei asupra oamenilor si mediului), a fost scrisa de Aleksei Iablokov, de la Centrul pentru Politici de Mediu din Moscova si respectiv Vasili Nesterenko si Aleksei Nesterenko de la Institutul pentru protectie impotriva radiatiilor din Minsk (Belarus).
# Conform cartii, pana in anul 2005, intre 112.000 si 125.000 de persoane din cele 830.000 care au participat la operatiunile de decontaminare si sigilare a reactorului nuclear de la Cernobal, si­au pierdut viata.
Numarul total al deceselor la scara globala, in perioada 1986­2004, provocate de accidentul de la Cernobil, este de 985.000.
# De cealalta parte, conform datelor publicate de OMS si AIEA, numarul victimelor accidentului de la Cernobal ar fi de aproximativ 9.000 de morti si 200.000 de persoane bolnave.
# Conform cartii, cele mai afectate state au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, Romania, Grecia si parti extinse din Germania si Marea Britanie. Aproximativ 550 de milioane de europeni si intre 150 si 230 de milioane de oameni din emisfera nordica rusa si nu numai, au fost expusi unui nivel ridicat de radioactivitate. Norul radioactiv rezultat a atins dupa 9 zile de la accident parti din SUA si Canada.