Primul FOTBALIST ROMAN care a jucat la F.C. BARCELONA. A jucat 44 de meciuri si pentru Ripensia TIMISOARA...
Scris de Vlad Turburan | Publicat in 27.03.2017 14:06 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina
Filmul ”Nicolae Simatoc. Variatiuni pe un nume”, un documentar despre primul fotbalist roman care a jucat la F.C.Barcelona, va fi proiectat la Timişoara.
O legenda a fotbalului mondial si drumul sau prin regimurile politice europene din perioada 1938-1952.
Smatoc – Simatoc – Szegedy – Sims sunt numele sub care a evoluat in diferite tari primul fotbalist de origine romana ajuns la magnifica echipa spaniola F.C. Barcelona.
O poveste impresionanta inceputa la Grimancauti, in Basarabia, si incheiata in Australia.
Filmul prezinta traseul parcurs de Nicolae Simatoc pana la gloria sportiva, dar, mai ales, lupta omului inzestrat cu talent pentru depasirea obstacolelor vietii si atingerea succesului.
Component al ”naţionalei” Romaniei, şase trofee cu Barcelona, campion al Ungariei, vicecampion al Italiei şi Romaniei sunt cateva dintre reperele unei cariere remarcabile.
Numele Nicolae Simatoc nu era unul foarte cunoscut pe cele doua maluri ale Prutului, in urma cu trei ani, pana cand istoricul Octavian Ţacu şi psihologul sportiv Boris Boguş, de la Chişinau, au cutezat sa patrunda dincolo de simpla menţionare in statisticile sportive de la mijlocul secolului XX.
Ei au pus cap la cap informaţiile din arhive şi marturiile contemporanilor fotbalistului şi au publicat o carte despre viaţa acestuia.
Autorii şi-au dorit, mai mult. Un film documentar.
Misiunea de a-l realiza a revenit OWH Studio Chişinau, reprezentata de producatorul Virgiliu Margineanu.
Regizorul ieşean Violeta Gorgos, originara tot din Basarabia şi premiata la numeroase Festivaluri de film documentar din ţara şi de peste hotare, impreuna cu directorul de imagine Cristian Sbangu (Premiul UCIN pentru imagine in 2016) şi cu autorii carţii, au pornit pentru o luna, in 2015, pe urmele marelui fotbalist Nicolae Simatoc pentru a desluşi semnificaţiile unei biografii spectaculoase, dar şi ale unei perioade istorice tulbure.
La realizarea filmului au mai contribuit editorul de imagine Letiţia Ştefanescu (cunoscuta pentru colaborarile la filmele realizate de regizorii Cristi Puiu şi Oana Giurgiu), compozitorul Anatol Ştefaneţ (autorul muzicii) şi publicistul Vasile Arhire, in calitate de consultant.
Filmul ”Nicolae Simatoc.Variatiuni pe un nume” va fi proiectat la Timişoara, marţi, 28 martie, de la ora 18,00, in Aula Magna a Universitaţii de Vest. Intrarea este libera.
###
Nicolae Simatoc (n. 1 mai 1920, s. Grimancauţi, Briceni, Romania - d. 1 ianuarie 1978, Sydney, Australia), cunoscut şi sub numele Miklos Szegedi, a fost un fotbalist roman din perioada interbelica. A fost primul roman care a jucat la FC Barcelona şi la Internazionale Milano. A mai evoluat la multipla campioana a Romaniei, Ripensia Timişoara, dar şi la Carmen Bucureşti. A decedat in Australia la Sydney.
Nicolae Simatoc a debutat in prima liga din Romania in anul 1938. A jucat 44 de meciuri pentru Ripensia şi a reuşit sa marcheze 3 goluri.
De la Ripensia a plecat la Carmen Bucureşti, echipa antreprenorului roman Dumitru Mociorniţa. In 1942 a plecat la ICO Oradea (campioana a Ungariei in 1944, campioana a Romaniei in 1949), iar dupa 3 sezoane petrecute la Oradea a revenit la Carmen Bucureşti.
In 1947 Nicolae Simatoc se transfera la Inter Milano unde joaca pana in 1949. La Inter, Simatoc reuşeşte sa inscrie 3 goluri in cele 17 meciuri jucate.
In 1949 se transfera la Brescia Calcio unde joaca intr-un sezon 30 de meciuri şi marcheaza de 8 ori.
In 1950 ajunge la FC Barcelona unde evolueaza 2 sezoane. Simatoc a jucat 34 de meciuri, marcand 2 goluri. Primul meci jucat in Spania a fost pe 10 septembrie 1950, impotriva lui Real Sociedad, fiind un debut de minune cu un gol marcat şi trei pase decisive. Printre partidele jucate in Primera División se numara şi un "El Clásico" celebru: Barcelona FC - Real Madrid CF, scor 7-2.
In 1952 se transfera la Real Oviedo unde joaca doar 5 meciuri.
Nicolae Simatoc a jucat 8 meciuri pentru echipa naţionala de fotbal a Romaniei in perioada 1940-1946.
SPORT
Vezi toate stirileS-a nascut la 2 august 1898, in Fagetul Banatului, pe atunci in imperiul austro-ungar.
citeste toata stireaRomania ajunge la cota 3 in anul 2018, egaland si impartind pozitia secunda cu Italia, la numarul de titluri mondiale castigate.
citeste toata stireaDoua campionate mondiale, 5 continente, 42 de tari, 2000 de sportivi sunt cifrele care fac ca in acest sfarsit de saptamana Romania sa fie din nou in centrul ...
citeste toata stireaTimișoara a gazduit, in weekend, Campionatul Mondial de Dans Sportiv Under 21 Standard, in cadrul evenimentului desfașurandu-se și alte competiții majore cu ...
citeste toata stireaInca o victorie importanta a dansului sportiv romanesc a avut loc in weekendul recent incheiat.
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...