GIMNASTA din VESTUL TARII care a obtinut la OLIMPIADA din 1988 mai multe MEDALII ca ROMANIA la JOCURILE OLIMPICE din 2016!... VIDEO&FOTO

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 09.05.2017 08:22 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Daniela Silivaş s-a nascut la 9 mai 1972, la Deva, in judeţul Hunedoara.
Gimnasta romana de valoare mondiala, celebra pentru cucerirea a şase medalii - trei de aur, doua de  argint şi una de bronz - la Jocurile Olimpice de vara din 1988, la Seul, in Coreea de Sud.
Ca o comparaţie, la Jocurile Olimpice de vara din 2016, de la Rio de Janeiro, in Brazilia, echipa  Romaniei a cucerit... 4 medalii, una de aur, una de argint şi doua de bronz!...  

Daniela Silivaş a inceput gimnastica la varsta de 6 ani şi a fost antrenata de antrenorul Béla Károlyi,  timp de şase luni, inainte ca acesta sa paraseasca Romania in 1981.
In 1985, Federaţia Romana de Gimnastica i-a schimbat anul naşterii din 1972 in 1970 pentru a-i permite  participarea la Campionatele Mondiale de la Montreal.
Falsificarea a fost suspecta, dar nu a fost niciodata complet verificata pana in 2002 cand insaşi  Daniela Silivaş a admis acest lucru.
Deşi avea doar 13 ani la Campionatele Mondiale din 1985, Silivaş a obţinut nota 10 in drumul spre  cucerirea titlului mondial la barna, invingand-o pe deţinatoarea titlului olimpic, Ecaterina Szabo.
A terminat in urma gimnastei din Rusia Yelena Shushunova in concursul la individual compus şi s-a impus  imediat ca lidera a echipei Romaniei.

Cel mai mare triumf a fost la Campionatele Europene de Gimnastica de la Moscova din 1987, unde a  caştigat concursul de individual compus, precum şi finalale pe aparate la paralele inegale, barna şi  sol şi argintul la sarituri. La acea vreme, gimnastica feminina era dominata de cateva naţiuni din  Europa.
La Jocurile Olimpice din 1988, Daniela Silivaş a fost singura gimnasta care a caştigat cate o medalie  in toate cele şase competiţii, printre care trei medalii de aur, egaland recordul Nadiei Comaneci,  primind şapte note de 10 intr-o singura competiţie olimpica.
Cele noua titluri mondiale şi olimpice cucerite in intreaga sa cariera sportiva, reprezinta un record  neegalat de nici un alt gimnast sau gimnasta.
Dupa evenimentele din decembrie 1989, Centrul Naţional de Antrenament de la Deva este inchis (!!!),  sfarşindu-i prematur cariera sportiva.

Daniela Silivaş s-a retras din activitatea competiţionala in 1991 şi s-a mutat in Atlanta.
In 2002, Daniela Silivaş a fost cea mai tanara gimnasta inclusa in International Gymnastics Hall of  Fame.
In luna mai 2003, Daniela s-a casatorit cu Scott Harper, manager sportiv.
Cei doi locuiesc in Atlanta, Georgia, Statele Unite ale Americii, şi impreuna au trei copii, doi fii,  Jadan Scott (8 aprilie 2004) şi Rylan Bryce (octombrie 2009), şi o fiica, Ava Luciana (nascuta in  2005).(sursa: Wikipedia)