De unde trag clopotele, MITICA?... De la DNA, monser!... De ce, MITICA? De o MITA de 3.100.000 EURO!...

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 05.05.2017 16:09 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 5 mai 2017, faţa de inculpatul DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), sub aspectul savarşirii infracţiunilor de luare de mita şi complicitate la spalare de bani,

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale faţa de suspecţii:

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al unei companii se televiziune prin cablu, RCS/RDS, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de dare de mita şi spalare de bani.
OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii se televiziune prin cablu, sub aspectul savarşirii infracţiunii de complicitate la dare de mita,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activitaţii juridice a aceleiaşi companii se televiziune prin cablu, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mita şi complicitate la spalare de bani.

BADIŢA FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al unei societaţi comerciale, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mita şi spalare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al aceleiaşi societaţi comerciale sub aspectul savarşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mita şi complicitate la spalare de bani.

In ordonanţele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date şi probe care contureaza ca, in perioada aprilie 2009 — mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, in calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, in scopul atat de a indeplini cat şi de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu precum şi de a indeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, incheiat la data de 08.04.2008 intre L.P.F. şi consorţiul constituit din doua societaţi comerciale, printre care şi societatea administrata de suspectul Bendei Ioan.

Aceasta suma de bani a fost disimulata ulterior, sub forma unor plaţi facute in cadrul unui contract de asociere in participaţiune incheiat intre o firma controlata de inculpatul Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

Concret

In cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I 'PARTENER', in sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.
In urma desfaşurarii licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme menţionat anterior a fost declarat caştigator, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.

In aceste imprejurari, inculpatul Dumitru Dragomir, urmarindu-şi interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu o firma pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa susţina interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, intre societatea controlata de preşedintele L.P.F., reprezentata de suspectul Badiţa Florin-Bogdan şi compania administrata de suspectul Bendei Ioan s-a incheiat un contract de asociere in participaţiune.
Conţinutul contractului a fost anume conceput de parţi astfel incat sa creeze aparenţa unei asocieri tipice şi sa mascheze cat mai bine voinţa lor reala interna, aceea de a da, respectiv de a lua mita.
In baza acestui contract, in perioada 18.08.2009 — 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a platit societaţii respective, in 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

In perioada 2015-2016, parţile implicate in incheierea contractului de asociere in participaţiune, au acţionat pentru ,,spalarea' şi ,,curaţarea' sa de caracterul infracţional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia.
Astfel, au fost incheiate mai multe contracte, parţile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participaţiune un caracter licit, in special in privinţa sumei de 3.100.000 euro, platita in condiţiile de mai sus.
Aceste operaţiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De menţionat este faptul ca, in acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui 'parteneriat', au redactat şi au semnat diverse documente.