Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 19.10.2016 16:15 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
Odata cu sosirea anotimpului rece apar şi cazurile de gripa, caracterizate prin infecţii ce afecteaza tractul respirator superior, care se raspandesc cu uşurinţa, in special prin tuse, stranut sau in urma contactului direct cu o persoana infectata.
Pentru cea mai mare parte a populaţiei, efectele gripei nu sunt grave de obicei, insa in cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor insarcinate şi al bolnavilor cronici, cei care sunt cei mai vulnerabili in faţa gripei, pot aparea complicaţii periculoase, ce pot duce in cazuri extrem de grave chiar la deces. O alta categorie expusa gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intra in contact cu pacienţi de la care pot contacta virusul gripal.
Organizaţia Mondiala a Sanataţii atrage atenţia ca vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenţie impotriva gripei şi a complicaţiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate in grupele de populaţie la risc, sa se vaccineze inaintea inceperii sezonului gripal.
Luna octombrie este cea mai indicata pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, in acesta perioada, Organizaţia Mondiala a Sanataţii deruleaza cea de-a IV-a ediţie a Campaniei de Informare privind Gripa, aducand in centrul atenţiei implicaţiile pe care le poate avea gripa la nivelul sanataţii populaţionale şi importanţa imunizarii prin vaccinare.
Persoanele cu probleme medicale cronice - cu afecţiuni precum diabetul, bolile cardiace, boala cronica de rinichi, boli pulmonare, tulburari neurologice, sistem imunitar slabit, obezitate extrema, astm sau afecţiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expuşi in faţa gripei. Prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare şi chiar situaţiile, in care viaţa poate fi pusa in pericol.
Totodata, persoanele cu probleme de sanatate cronice pot prezenta un sistem imunitar slabit, din cauza bolii in sine (ex: infecţia HIV, diabet) sau din cauza tratamentului (steroizi, chimioterapie). Aceste lucruri ingreuneaza lupta organismului impotriva infecţiei gripale, crescand riscul de complicaţii, precum pneumonia, de aceea Organizaţia Mondiala a Sanataţii recomanda vaccinarea anuala.
Gripa poate avea efecte periculoase şi in cazul femeilor insarcinate, avand potenţialul de a genera complicaţii serioase.
Sarcina determina modificari temporare in sistemul imunitar, care expun femeia la gripa, existand şi pericolul de afectare a fatului, din cauza gripei. Şi nou-nascuţii pot fi afectaţi de gripa, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat şi, astfel, nu este capabil sa lupte cu infecţiile. Gripa in timpul sarcinii poate conduce şi la naştere prematura sau la naşterea unui copil cu o greutate sub cea normala. Gravidele care manifesta semne ale gripei, din care amintim: tuse, durere in gat, febra, secreţii nazale, probleme respiratorii, dureri de cap, greaţa sau alte simptome trebuie sa apeleze imediat la medic. Astfel, Organizaţia Mondiala a Sanataţii atrage atenţia ca vaccinarea sezoniera impotriva gripei este cea mai buna alegere in sarcina pentru mama şi copil, fiind sigura in toate stadiile sarcinii.
Gripa poate sa aiba urmari grave şi in randul persoanelor de peste 65 de ani, ţinand cont ca intre 80- 90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate in aceasta categorie de varsta, avertizeaza Organizaţia Mondiala a Sanataţii.
Persoanele in varsta prezinta un risc ridicat de spitalizare in caz de gripa, deoarece sistemul imunitar este slabit şi lupta mai greu cu infecţiile. Vaccinarea anuala, inainte de inceperea sezonului gripal, este cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de imbolnavire, de complicaţii ale gripei, de spitalizare şi in anumite cazuri, de deces.
Expus unui risc crescut de a contacta gripa, in comparaţie cu populaţia adulta generala, este şi personalul medical. Cei care lucreaza in sistemul medical pot lua gripa de la pacienţi sau de la colegi. In timpul epidemiilor de gripa, anumite studii au aratat ca peste 50% din personalul medical care ingrijeşte pacienţii cu gripa poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesionişti fiind cei care lucreaza in departamentele de urgenţa şi in clinici, dar şi asistentele medicale, arata Organizaţia Mondiala a Sanataţii. Odata contactat virusul de catre un membru al personalului medical, acesta poate fi transmis mai departe, atat la pacienţi, cat şi la toţi cei cu care interacţioneaza.
Unii pacienţi pot dezvolta complicaţii periculoase, existand cazuri de decese provocate de gripa in unitaţile medicale neonatale de ingrijire intensiva şi in cele de oncologie pediatrica, in urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient, mai evidenţiaza datele Organizaţiei Mondiale a Sanataţii. Astfel, vaccinarea este recomandata intregului personal medical, inaintea inceperii ezonului de gripa.
Organizaţia Mondiala a Sanataţii demareaza, anual, Campania de informare, comunicare şi de creştere a nivelului de conştientizare a pericolelor implicate de gripa, cu accentul pe anumite categorii vulnerabile ale populaţiei şi pe importanţa administrarii vaccinului antigripal, in sezonul rece.
Anul acesta, Campania, ajunsa la cea de-a IV-a ediţie, se implementeaza in 19 ţari europene. Alaturi de Albania, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Ceha, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia şi Ucraina, şi Romania este inclusa in campanie. Evenimentul implica o serie de acţiuni axate pe informarea profesioniştilor din sfera medicala, dar şi a populaţiei generale, cu privire la necesitatea vaccinarii de sezon - o masura esenţiala in prevenirea gripei şi a potenţialelor sale complicaţii.
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...