Un milion de practicanti Falun Gong sunt detinuti ilegal in lagarele de munca din China

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.04.2016 12:44 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

25 aprilie 2016 marcheaza aniversarea "apelului de la Zhongnanhai" in China, si a violentei sistematice care a urmat impotriva practicantilor Falun Gong.
Apelul de la Zhongnanhai din 25 aprilie 1999 a fost etichetat de catre unii observatori ai Chinei drept catalizatorul uneia dintre cele mai vicioase opresiuni din timpurile moderne.

Cu doar sapte ani inainte de apelul de la Zhongnanhai, Li Hongzhi, care s-a aflat pe scurta lista pentru Premiul Nobel pentru Pace, a prezentat practica spirituala Falun Gong publicului.
Aceasta este o combinatie de exercitii, meditatie si principii morale. Falun Gong a devenit rapid popular in intreaga China, fiind initial sustinut chiar de catre Biroul de Securitate Publica.
Publicatia Cronica Tineretului din Beijing a listat in ianuarie, martie si aprilie 1996, cartea principala a Falun Gong, Zhuan Falun, ca fiind bestseller.

Cu toate acestea, in 24 iulie 1996, cartile Falun Gong au fost interzise publicarii de catre Biroul de Stiri Chinez, o ramura a Departamentului de Propaganda al Chinei, cu motivul ca aceasta lucrare "raspandeste superstitii".
In 1999, regimul chinez a estimat numarul practicantilor Falun Gong din Beijing la aproximativ patru, cinci sute de mii.
Numarul din intreaga tara fiind estimat la 70-100 de milioane.
Aceasta popularitate a pus in incurcatura regimul comunist din China, care afiseaza toleranta zero fata de orice voce alternativa.

Protestul tacut

Zhongnanhai, sediul central al guvernului din capitala Beijing, a fost locul primului apel public major al practicantilor Falun Gong.
Acest apel a fost, de asemenea, cea mai mare adunare publica spontana de la masacrul din 1989 din Piata Tiananmen.
Pe baza dovezilor video, intre 10 si 20 de mii de manifestanti s-au adunat in zona Zhongnanhai pentru a oferi o petitie liderilor Partidului Comunist.
Imaginile capturate de cameramanii ABC au aratat un grup ordonat de chinezi, stand in picioare intr-un rand extins la cateva persoane latime, de-a lungul a doi kilometri, urmand alinierea copacilor de pe trotuare in proximitatea Orasului Interzis.
Unii practicau exercitiile Falun Gong, in timp ce altii stateau sau citeau.
Ei cereau doua lucruri: sa recastige recunoasterea oficiala a practicii Falun Gong si sa adreseze o petitie pentru eliberarea practicantilor Falun Gong arestati in orasul de coasta Tianjin.

Factorii declansatori

Cu doua saptamani inainte de 25 aprilie, publicatia Compendiu de Stiinta si Tehnologie pentru Tineret publicase un articol defaimator scris de El Zuoxiu, cumnatul ministrului Securitatii Publice.
Trecand prin evenimentele dramatice ale Revolutiei Culturale Chineze, chinezii stiau ca orice miscare de represiune incepe prin articole de critica in mass-media.
Astfel un numar de practicanti Falun Gong au facut apel la sediul publicatiei Compendiu de Stiinta si Tehnologie pentru Tineret, cerandu-le editorilor sa retraga articolul eronat.
Revista a chemat politia si prin urmare, 45 de practicanti au fost batuti si retinuti.
Ca raspuns, practicantii locali au facut apel la Guvernul Municipal Tianjin, care i-a directionat catre Biroul Central pentru Apeluri din Beijing.
Cand protestatarii au ajuns la Zhongnanhai dimineata devreme, in jur de 1000 de persoane de la siguranta publica si de ofiteri in civil erau deja instalati pe pozitii.

Politia a refuzat sa ii lase sa se apropie de Biroul de Apeluri principal.
De fapt, tocmai autoritatile i-au directionat intr-o pozitie apropiata de Zhongnanhai, care parea sa inconjoare complexul.
Aceasta tactica a fost o miscare calculata, care a fost folosita pentru falsa acuzare a practicantilor Falun Gong de "incercuire" a cladirii.

Cinci reprezentanti ai grupului au fost invitati sa vorbeasca cu premierul Zhu Rongji.
Zhu Rongji a emis imediat un ordin de eliberare a practicantilor arestati si a asigurat reprezentantii ca guvernul nu are probleme cu Falun Gong.
Dupa aceasta, multimea s-a dispersat in liniste intre 10:30 p.m. si 11:30 p.m.
Pentru multi chinezi solutia pasnica oferita de Partidul Comunist Chinez a reprezentat o speranta ca in China exista o posibilitate de a rezolva nemultumiri populare intr-un mod pasnic.
Dar, in aceeasi zi, seful Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a emis o scrisoare interna in care a ordonat eliminarea Falun Gong.

Incepe represiunea

In ciuda rezolutiei oferite de premierul Zhu Rongji, in Biroul Politic a fost agitatie.
Intr-o miscare pentru a-si consolida puterea personala, Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), a scos practica in afara legii in mod neconstitutional dupa trei luni, pe 20 iulie 1999.

Practicanti Falun Gong fiind arestati in Piaţa Tiananmen, dupa ce a avut loc interzicerea scolii
Aceasta a marcat inceputul unei campanii la nivel national pentru calomnierea si eliminarea Falun Gong.
Sesiunile de exercitii in parcurile publice erau hartuite in mod regulat, unii martori amintindu-si cum practicantii erau ridicati de politie si aruncati pe pamant in timp ce inca stateau in meditatie cu picioarele incrucisate.
Mii de persoane au fost adunate pe stadioane inainte de a fi transferate in lagare de munca. Nu au avut loc procese formale, decesele practicantilor Falun Gong aflati in arest fiind tratate ca "sinucideri".

Urmarile represiunii

Din 1999 pana in prezent au fost dovedite peste 3800 de decese ale practicantilor Falun Gong, provenite numai din batai si tortura.
La ora actuala se estimeaza ca peste un milion de practicanti sunt detinuti ilegal in lagarele de munca din China.

Practicantii Falun Gong si alti prizonieri de constiinta au fost identificati de catre cercetatori ca fiind o imensa banca de organe, unde prizonierii sunt ucisi in mod sistematic pentru organele lor.

Se estimeaza ca intre 40.000 si 65.000 au fost ucisi pentru organe.

Eforturile internationale de a investiga recoltarea de organe din China includ: Investigatiile avocatului canadian de drepturile omului David Matas, si a fostului secretar de stat canadian David Kilgour, care au fost publicate in cartea "Recoltarea Sangeroasa", lucrare pentru care au fost nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace, şi eforturile jurnalistului american de investigatie Ethan Gutmann, care a publicat in 2014 cartea "Carnagiul: uciderea in masa, recoltarea de organe, si solutia secreta a Chinei pentru problema disidentilor sai".

In decembrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezolutie, prin care "isi exprima profunda ingrijorare fata de relatarile persistente si credibile referitoare la recoltarea sistematica de organe, care are loc in Republica Populara Chineza cu sustinerea statului, de la detinuti de constiinta, fara acordul lor, inclusiv de la numerosi practicanti de Falun Gong, retinuti pentru convingerile lor religioase, precum si de la membrii altor grupuri minoritare etnice sau religioase;"

In 2016 persecutia da semne de oprire. Recent, Partidul Comunist Chinez a emis un ordin care va forta armata si fortele paramilitare chineze sa iasa din afacerile cu publicul, in mod special spitalele.
Spitalele conduse de fortele armate si paramilitare isi ofereau serviciile recoltarii de organe si comercializarii acestora.

Evenimente in Bucuresti cu ocazia zilei de 25 aprilie

Pe data de 24 aprilie va avea loc un apel pasnic pe trotuarul din fata Ambasadei Chinei, Bd. Beijing, la intrarea in Parcul Bordei, intre orele 11:45 - 13:45, si un eveniment informativ in Parcul Herastrau, intre orele 14:30 - 18:15.
Pe data de 25 aprilie va avea loc un apel pasnic pe trotuarul din fata Ambasadei Chinei, Bd. Beijing, la intrarea in Parcul Bordei, intre orele 17:00 - 18:30.