SUPERLATIV: Cel mai mare ANIMAL cunoscut vreodata

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.11.2015 10:50 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

# Balena albastra, Balaenoptera musculus, este un mamifer marin care atinge o lungime de 30 m si cu o masa corporala de peste 170 tone. Este cel mai mare animal cunoscut ca ar fi existat vreodata. Cel mai mare dinozaur cunoscut al erei mezozoice a fost Argentinosaurus, despre care se estimeaza ca ar fi cantarit pana la 90 tone.
# Vanatorii de balene le-au vanat timp de peste o suta de ani pana au ajuns aproape de disparitie, si au fost protejate de comunitatea internationala in 1966.
# Un raport din 2002 estima ca mai exista intre 5.000 si 12.000 de balene albastre in toata lumea, aflate in cel putin cinci grupuri.
# Prima descriere publicata a balenei albastre provine din Phalainologia Nova de Robert Sibbald (1694). In septembrie 1692, Sibbald a gasit o balena albastra esuata in estuarul Forthului — un mascul de 23.8 m lungime, cu „placi negre, cornoase” si „doua deschideri albastre mari de forma aproape piramidala”.
# Prima utilizare atestata a termenului de „balena albastra” a fost in Moby-Dick de Melville, care o aminteste doar in treacat si nu o atribuie speciei in chestiune. Numele provine de fapt de la norvegianul blåhval, introdus de Svend Foyn la scurt timp dupa ce a perfectionat harponul. Omul de stiinta norvegian G. O. Sars l-a adoptat ca nume comun in norvegiana in 1874.
# Cand respira, balena lanseaza o spectaculoasa coloana verticala de apa de pana la 12 m, de regula de 9 m. Capacitatea pulmonara este de 5.000 de litri.
# Inotatoarele pectorale au 3–4 m lungime.
# Balenele albastre pot atinge viteze de 50 km/h pe distante scurte, de regula cand interactioneaza cu alte balene, dar 20 km/h este o viteza de deplasare mai obisnuita. Cand se hranesc, incetinesc pana la 5 km/h.
# Masa totala unui individ de 30 m lungime este considerata de catre National Marine Mammal Laboratory (NMML) din SUA a fi de peste 180 tone. Cea mai mare balena albastra cantarita cu precizie de oamenii de stiinta de la NMML a fost o femela ce cantarea 177 tone.
# Cele mai lungi balene observate vreodata au fost doua femele de 33,6 m si respectiv 33,3 m, insa in niciunul din aceste cazuri nu s-au colectat date privind greutatea. Cea mai lunga balena masurata de oamenii de stiinta de la NMML avea 29,9 m, era femela si a fost capturata in Antarctica de vanatorii de balene japonezi in 1946–47.


# Limba unei balene albastre cantareste circa 2,7 tone (cat un elefant!...) si, cand este deschisa la maximum, gura este suficient de mare pentru a contine pana la 90 tone de apa si hrana.
# In ciuda dimensiunii gurii, gatul este atat de ingust incat o balena albastra nu poate inghiti un obiect cu un diametru mai mare decat cel al unei mingi de plaja.
# Inima cantareste 600 kg si este cea mai mare inima a vreunui animal. Aorta toracica este estimata a avea 23 cm in diametru.
# Balena albastra are cel mai mare penis decat orice animal viu: in medie, lungimea penisului este intre 2.4 m şi 3 m, cu un diametru de la 300 mm la 360 mm.
# In primele sapte luni de viata, un pui de balena albastra bea circa 400 l de lapte zilnic. Puii de balena albastra cresc rapid in greutate, cu pana la 90 kg pe zi. Chiar la nastere, ei cantaresc pana la 2.700 kg — cat un hipopotam matur.
# Balenele albastre au un creier relativ mic, de doar 6,92 kg, aproximativ 0,007% din masa corporala totala.
# Balenele albastre se hranesc in general cu krill, desi consuma, in cantitati mai mici, si copepode.


# O balena albastra adulta poate consuma pana la 40 de milioane de exemplare de krill intr-o zi. Balenele se hranesc intotdeauna in zonele in care este cea mai mare concentratie de krill, consumand uneori pana la 3.600 kg de krill intr-o singura zi. Necesarul zilnic de energie al unei balene albastre adulte este in preajma a 1,5 milioane de kilocalorii.
# Duratele scufundarilor sunt de regula de 10 minute la hranire, desi sunt frecvente si scufundari de pana la 20 de minute. Cea mai lunga scufundare inregistrata a fost de 36 de minute.
# Femelele nasc de regula o data la fiecare 2–3 ani la inceputul iernii dupa o perioada de gestatie de 10–12 luni. Puiul cantareste circa 2,5 tone si are aproximativ 7 m lungime. Puii de balena albastra beau 380–570 litri de lapte pe zi. Puiul este intarcat dupa sase luni, moment la care si-a dublat lungimea. Maturitatea sexuala este atinsa de regula la varsta de 5–10 ani.
# Oamenii de stiinta estimeaza ca balenele albastre pot trai cel putin 80 de ani.