Primul scriitor de origine romana ales membru al Academiei Franceze
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.03.2016 12:39 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
Eugen Ionescu a murit la 28 martie 1994, la Paris.
Sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost şi este inca unul dintre cei mai renumiţi reprezentanţi ai teatrului absurdului.
Membru al Academiei Franceze, fotoliul nr. 6, Eugen Ionescu s-a nascut la 26 noiembrie 1909, la Slatina, deşi obişnuia sa spuna ca s-a nascut in anul 1912, anul in care a murit Ion Luca Caragiale, spune Wikipedia.
Prima lui piesa de teatru, La Cantatrice Chauve („Cantareaţa cheala”) a fost reprezentata, la 11 mai 1950, la Théatre de la Huchette, in regia lui Nicholas Bataille, pusa in scena la sugestia Monicai Lovinescu.
Piesa relua o alta, scrisa in limba romana, şi intitulata Englezeşte fara profesor, publicata din nou in limba romana abia dupa 1990.
Piesa se va impune treptat dupa ce o serie de mari oameni de cultura francezi scriu articole entuziaste despre ea şi va deveni cea mai longeviva piesa a acestui mic teatru parizian, Théatre de la Huchette.
Teatrul cel mai de seama al Franţei, La Comédie Française, prezinta in 1966, pentru prima data, o piesa de Ionescu, Setea şi Foamea, apoi piesa Regele moare.
Anul 1970 ii aduce o importanta recunoaştere: alegerea ca membru al Academiei Franceze, devenind prin aceasta primul scriitor de origine romana cu o atat de inalta distincţie.
Opera lui Eugen Ionescu a constituit obiectul a zeci de carţi şi sute de studii, teze de doctorat, colocvii internaţionale, simpozioane şi festivaluri.
Criticii disting, in general, doua perioade sau maniere ale teatrului ionescian.
Prima cuprinde piese scurte, cu personaje elementare şi mecanice, cu limbaj aberant şi caracter comic predominant: Cantareaţa cheala, Lecţia, Scaunele şi altele.
A doua incadreaza piese ca Ucigaş fara simbrie, Rinocerii, Regele moare etc., in care apare un personaj principal, un mic funcţionar modest sau rege visator şi naiv, cu numele de Berenger sau Jean.
In aceste piese acţiunea şi decorul capata importanţa, limbajul este mai puţin derutant şi comicul este inlocuit progresiv cu tragicul, mai spune Wikipedia.
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaLOCAL
Vezi toate stirileNu s-a dat inapoi in a folosi un limbaj total inadecvat unui judecator, „viermi, vipere, hiene”, apelative adresate colegilor ei procurori si judecatori...
citeste toata stireaIn loc sa gaseasca o formula sa modernizeze și sa doteze spitalele orașenești din județul Timiș in funcție și de nevoi, unii bolnavi sunt mai puțin ...
citeste toata stireaPana pe 22 martie, cetațenii și actorii locali sunt invitați sa participe la campania de consultare „Alege Prioritațile Orașului Tau!” și sa aleaga cele ...
citeste toata stireaLa 5 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, fostul prim-ministru Petre Roman a povestit in revista franceza Paris Match despre dedesubturile operațiunii ...
citeste toata stireaAsociația Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, va invita la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...