Premiera: Asa arata masca mortuara a Reginei Maria in 3D!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.07.2015 17:54 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei (MNIR) prezinta in luna iulie a.c., in cadrul micro-expoziţiei 'Exponatul lunii', patru maşti mortuare şi trei mulaje de mana provenite din achiziţii sau donaţii: maştile mortuare ale Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Carol I şi a fiicei sale Principesa Maria (Itty), precum şi trei mulaje de maini — cea a Regelui Carol I, a Principesei Maria (Itty) şi a Reginei Maria.
Pe 18 iulie se comemoreaza 77 de ani de la moartea Reginei Maria, iar pe 20 iulie, 88 de ani de la trecerea in nefiinţa a Regelui Ferdinand.
Tot anul acesta se vor aniversa 140 de ani de la naşterea Reginei şi 150 de ani de la naşterea suveranului.
In 1980 muzeul a achiziţionat de la doamna Emilia Becker cateva obiecte din colecţia sculptorului Emil W. Becker privind ritualul funerar regal.
Aceste piese aflate candva in colecţia personala a sculptorului sunt: masca mortuara a Regelui Carol I, mulajul mainii drepte a Regelui Carol I, masca mortuara a Reginei Maria, mulajul mainii drepte a Reginei Maria.
Toate acestea sunt realizate de Emil W. Becker.
Tot din colecţia sculptorului, mai provine masca mortuara a Principesei Maria (Itty), fiica Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta.
O alta piesa inedita o reprezinta mulajul manii drepte a Principesei Maria (Itty) realizat in timpul vieţii, fiind inscripţionat numele 'Marie' şi perioada realizarii, in martie 1873.
Principesa avea sa moara un an mai de tarziu, de scarlatina.
Masca mortuara a Regelui Ferdinand provine insa dintr-o donaţie a Anei Alexandra Craciun din anul 1981, numele autorului nu este precizat, probabil fiind un exemplar dupa mulajul realizat de sculptorul Becker.
Masca mortuara a Reginei Maria in 3D
Queen Marie of Romania - Death mask by mihaibozgan on Sketchfab
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...