O BOALA care-i afecteaza pe multi, dar despre care NU SE VORBESTE in ROMANIA. O problema de SANATATE MINTALA!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.04.2017 09:13 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Aproape 932.000 de romani sunt diagnosticaţi cu depresie, aproximativ 5% din populaţia Romaniei suferind de o forma de tulburare depresiva (diagnosticata, aflata sub tratament), arata un raport al Organizaţiei Mondiale a Sanataţii.

Pe plan mondial, depresia afecteaza 322 de milioane de persoane.
Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populaţia globala se confrunta cu aceasta problema de sanatate mintala care, trebuie conştientizata şi controlata, prin ingrijire de specialitate.

Numarul persoanelor cu depresie se afla in creştere, in special in ţarile slab dezvoltate.
Din 2005 pana in 2015, prevalenţa depresiei a crescut in lume cu 18,4%.
 
Depresia este mai raspandita in randul femeilor decat in randul barbaţilor, afirma specialiştii.

Prevalenţa depresiei variaza, pe plan global, şi in funcţie de varsta - depaşind 7,5% in randul  femeilor care au intre 55-74 de ani şi situandu-se peste 5,5% in randul barbaţilor din aceeaşi  categorie de varsta.
Depresia apare insa şi la persoane tinere, inclusiv la copii şi la adolescenţi sub 15 ani, dar prevalenţa este mult mai scazuta, in cazul acestora.
Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: saracia, lipsa unui loc de munca,  evenimente triste din viaţa, precum decesul unei persoane apropiate sau sfarşitul unei relaţii, boala  fizica sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri, atrag atenţia experţii.
In cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, cea de-a doua cauza a mortalitaţii in cazul tinerilor cu varsta intre 15-29 de ani, arata Organizaţia Mondiala a Sanataţii.

Ziua Mondiala a Sanataţii, marcata anual in 7 aprilie, de catre Organizaţia Mondiala a Sanataţii, are  ca tema, in acest an, depresia.