Nitrit de sodiu, Difosfati, Monoglutamat de sodiu, Acid Ascorbic, Ascorbat de sodiu, Carmin. Cele mai des intalnite E-uri in CRENVURSTI!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.09.2017 09:42 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
InfoCons - Asociaţie pentru Protecţia Consumatorilor a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluţia produselor tip crenvurşti in perioada 2009 - 2017, pe baza studiilor din 2009, 2015 şi 2017.
In ceea ce priveşte conţinutul de aditivi alimentari/produs, s-a constatat o creştere a mediei şi medianei, de la 5 E-uri in studiul din 2009, la 6 E-uri in studiul din 2015, la 7 E-uri in cazul studiul din 2017.
Cel mai mare numar de E-uri intr-un singur produs a fost identificat in studiul din anul 2017, regasindu-se 12 E-uri intr-un singur produs.
La polul opus, cel mai mic numar de E-uri a fost identificat in studiile din 2009 şi 2015, respectiv 4 E-uri per produs.
Totodata, a fost identificata o creştere a tipurilor de aditivi identificaţi in produsele studiate, de la 10 tipuri de aditivi identificaţi in 2009, la 16 tipuri de aditivi identificaţi in 2015 şi la 21 de tipuri in 2017.
Cele mai des intalnite E-uri sunt E250 - Nitrit de sodiu, E450 - Difosfati, E621 - Monoglutamat de sodiu, E300 - Acid Ascorbic, E301 - Ascorbat de sodiu, E120 - Carmin.
In ceea ce priveşte valorile nutriţionale, in cadrul studiului din 2009 acestea erau menţionate pe eticheta doar in cazul a 40% dintre produse, pentru ca in 2015 informaţia sa fie menţionata pe eticheta in cazul a 62.5% dintre produse, iar in 2017 sa fie inscrise pentru toate produsele.
Cel mai mare aport energetic a fost identificat in studiul din 2015, unde un singur produs conţinea 297 kcal/100g.
Produsele cu cel mai mic aport caloric au fost identificate in cadrul studiului din 2009, respectiv 162 kcal/100g.
Aldis
Observam o creştere a numarului de aditivi alimentari de la 4 E-uri in 2009 şi 2015, la 5 E-uri in 2017. Totodata valoarea energetica a scazut de la 253 kcal/100g in 2009 la 250 kcal/100g in 2017.
Caroli
Observam pastrarea numarului de aditivi alimentari in perioada 2009-2017, respectiv 8 E-uri, dar şi introducerea unui produs nou, cu 10 E-uri. Valoarea energetica a crescut de la 162 kcal/100g in 2009, la 242 kcal/100g in 2015 şi 284 / 287 kcal/100g in 2017.
Cris-Tim
Observam pastradea numarului de aditivi alimentari in perioada 2009-2017, respectiv 5 E-uri, cu o creştere la 6 E-uri in studiul din 2015. Valoarea energetica a scazut de la 265,9 kcal/100g in 2015 la 236,9 kcal/100g in 2017. In studiul din 2009 informaţiile nutriţionale nu erau menţionate pe eticheta.
Meda
Observam o creştere a numarului de aditivi alimentari de la 5 E-uri in 2009, la 6 E-uri in 2015 şi 7 E-uri in 2017. Valoarea energetica a scazut de la 283,8 kcal/100g in 2015, la 268 kcal/100g in 2017. In studiul din 2009 informaţiile nutriţionale nu erau menţionate pe eticheta.
Crenvurştii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind sa fie mai bogate in grasimi, zahar, calorii, E-uri, coloranţi şi conservanţi.
Consumate in exces, ele favorizeaza ingraşarea şi duc la probleme de sanatate grave precum cancere, boli de inima etc.
In primul rand, pentru creşterea termenului de valabilitate al produsului şi pentru controlul dezvoltarii de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurştii conţin conservanţi.
Carnea conservata inseamna in general conservare prin afumare, adaugare de conservanţi sau sare.
Produsele analizate au conservanţi adaugaţi (nitriţi sau nitraţi).
Aceştia pot fi transformaţi in organism in compuşi care sunt asociaţi cu un risc crescut de cancer.
Unii dintre crenvurşti conţin vitamina C (acid ascorbic) care se pare ca pot sa impiedice nitriţii sa se transforme in compuşi cancerigeni, reducand astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanţe chimice.
Unele produse sunt fierte şi afumate.
Afumarea este insa o alta metoda de conservare asociata cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au aratat ca exista dovezi puternice privind legatura dintre carnea afumata şi cancerul colorectal.
Aşadar, afumarea carnii nu este recomandata deoarece in cursul acestui proces se formeaza substanţe cancerigene.
Cu cat temperatura fumului este mai ridicata, cu atat se formeaza mai multe substanţe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul sa fie rece pentru a se forma mai puţine substanţe nocive.
Carnea afumata nu este recomandata nici copiilor, intrucat stomacul lor o digera foarte greu.
In afara de procesul de conservare, crenvurştii nu sunt o alegere buna intrucat conţin şi foarte multe grasimi.
Analizand etichetele, am constatat ca majoritatea crenvurştilor conţin piept de pui in proporţii variabile, de la 40 la 70 la suta, dar au slanina sau piele de pui adaugata, ceea ce inseamna grasimi saturate.
Grasimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi san.
Tot sub aspectul informaţiilor nutriţionale, constatam ca aceşti crenvurşti conţin proteine puţine per 100 de grame, mult sub 21,9 g cat conţin 100 g de piept de pui. Şi acest lucru se intampla in pofida faptului ca produsele au adaugata proteina din lapte sau proteina vegetala.
Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabila.
Acolo unde ea apare trecuta pe eticheta, constatam ca are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs.
Astfel, daca mancam 2 crenvurşti, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce inseamna aproape jumatate din doza zilnica recomandata doar dintr-un aliment.
Aşa ca atenţie la cantitatea de produse procesate pe care o consumaţi.
Sarea in exces va poate imbolnavi inima.
Aşadar, crenvurştii nu sunt un aliment pe care sa il poata recomanda un nutriţionist, atat din cauza conservanţilor conţinuţi, cat şi a cantitaţii mari de grasimi saturate conţinute, care face ca un singur crenvurst sa ajunga şi la 140 Calorii.
Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atat pe piaţa romaneasca, cat şi pe cea europeana si este derulat de InfoCons - Organizaţie Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (membra cu drepturi depline in cadrul consorţiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse şi servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetaţeanului consumator sa fie facuta in cunoştinţa de cauza.
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...