NIMIC nu se face peste NOAPTE. CEA MAI MARE BISERICA din LUME s-a construit in 120 de ani, cat au domnit 20 de papi FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.04.2017 08:04 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Bazilica Sfantul Petru din Roma, in italiana Basilica di San Pietro, se gaseşte in Cetatea Vaticanului, inauntrul statului pontifical, in monumentala Piazza San Pietro.
Edificiul, lung de 186 metri, cu o inalţime a cupolei de 119 metri şi cu o suprafaţa totala de peste 15.000 mp, este cea mai mare biserica din lume, spune Wikipedia.

Legenda spune ca, dupa ce a predicat aproximativ 30 de ani prin zona Palestinei, Petru a plecat la Roma, in anul 64.
Conform tradiţiei, Petru ar fi fost ingropat intr-un cimitir din apropierea circului, mormantul sau fiind marcat de o stanca roşie.
Primii creştini au construit aici un mic altar unde veneau sa se roage.
Timp de aproape trei secole, mormantul sfantului a atras numeroşi pelerini veniţi din intreg Imperiul Roman şi nu numai.
Dupa Edictul de la Milano din anul 313, care a pus capat persecuţiilor creştinilor din imperiu, imparatul Constantin cel Mare a ordonat construirea unei biserici pe locul altarului, spune Wikipedia.
Construcţia a avut loc intre anii 318-329, fiind una dintre cele mai vechi biserici din lume.
Edificiul era de forma bazilicala in plan de cruce latina cu un naos lung şi doua abside.
Lungimea sa era una impresionanta pentru acele vremuri, aproximativ 110 metri.
Se spune ca la construcţia sa au fost aduse coloane şi materiale de pe Muntele Templului din Ierusalim.

In secolul al XV-lea, bazilica era in ruina din cauza incendiilor accidentale şi a cutremurelor, fiind neglijata de papalitatea ce işi mutase pentru o scurta perioada de timp sediul la Avignon.
Dupa reinstalarea lor inapoi la Roma, Papa Nicolae al V-lea (1447-1455) a fost primul papa care s-a preocupat de restaurarea locaşului.
El a ordonat demolarea Colosseumului şi folosirea materialului sau pentru repararea bisericii.
Pana la moartea sa din anul 1455 au fost extrase aproximativ 2.522 de care cu material.
In anul 1506, Papa Iulius al II-lea (1503-1513) a luat decizia de a darama vechea bazilica şi sa construiasca in locul ei un nou edificiu monumental.
Cei mai buni arhitecţi, pictori şi sculptori ai Renaşterii, printre care Michelangelo sau Bernini au participat la construcţia uriaşei biserici.
Lucrarile au durat 120 de ani, perioada in care au domnit aproximativ 20 de papi.
In anul 1626, bazilica a fost finalizata şi sfinţita de catre Papa Urban al VIII-lea.
A rezultat cel mai mare locaş al creştinataţii, conţinand sute de opere de arta de o valoare inestimabila, mai spune Wikipedia.