LUNETISTUL FINLANDEZ care a UCIS 542 de RUSI SOVIETICI in 100 de zile. A fost poreclit MOARTEA ALBA de catre ARMATA ROSIE!
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.04.2017 09:26 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
Simo Häyhä (17 decembrie 1905 / 1 aprilie 2002), poreclit Moartea alba de catre Armata Roşie, a fost un lunetist finlandez.
A doborat 542 inamici in Razboiul de Iarna, mai mulţi decat oricare alt lunetist de-a lungul istoriei, spune Wikipedia.
Häyhä s-a nascut in Rautjärvi, in apropierea actualei frontiere dintre Finlanda şi Rusia şi a inceput stagiul militar in 1925.
Inainte de a se alatura forţelor armate, Häyhä a fost fermier şi un bun vanator.
La varsta de 17 ani, el s-a alaturat miliţiei voluntare „Garda Alba” („suojeluskunta” in limba finlandeza) şi s-a facut remarcat prin premiile obţinute in cadrul concursurilor de tir sportiv, in provincia Viipuri.
In timpul razboiului dintre Finlanda şi Rusia, Simo Häyhä a luptat in cadrul armatei finlandeze, in ţinuta de camuflaj alba, la temperaturi cuprinse intre -40 şi -20 de grade Celsius.
Deşi au fost condiţii deosebit de aspre, cu a sa Mosin–Nagant modificata, Simo Häyhä şi-a stabilit recordul impresionant.
Alte 200 de victime ii sunt atribuite, folosind o mitraliera Suomi KP-31.
Ce este intr-adevar remarcabil este faptul ca toate victimele au fost inregistrate in mai puţin de 100 de zile de razboi, intr-o perioada a anului in care lumina naturala e doar cateva ore pe zi.
Ca lunetist, Häyhä a folosit o varianta finlandeza a puştii Mosin-Nagant: M/28 "Pystykorva" sau "Spitz", pentru ca se potrivea consituţiei sale (avea o inalţime de 1.60 m).
El a preferat sa foloseasca mira de fier, in detrimentul lunetelor telescopice din mai multe motive: prezinta un obiectiv mai mic (un lunetist trebuie sa ridice capul mai mult atunci cand utilizeaza o luneta telescopica) şi o vizibilitate mai fiabila (sticla telescopica se abureşte cu usurinta pe vreme rece), permiţand in acelaşi timp o acoperire mai buna (lumina soarelui se poate reflecta in lentilele telescopice, dezvaluind poziţia lunetistului).
O alta tactica folosita de catre Häyhä a fost de a compacta zapada din faţa lui, astfel incat lovitura sa nu lase urme in zapada şi sa-i dezvaluie poziţia. Din acelaşi motiv se spune ca obişnuia sa aiba gura plina de zapada, pentru a nu lasa aburii produşi de respiraţia sa sa-i tradeze ascunzatoarea.
Ruşii au incercat in nenumarate randuri sa-l elimine, folosind atat contra-lunetişti, cat şi lovituri de artilerie.
Pe 6 martie 1940, Häyhä a fost impuşcat in maxilarul inferior stang de catre un soldat rus, glontele ricoşand si strapungandu-i capul.
Unul dintre camarazii care l-au preluat, vorbind despre plaga prin impuşcare, a declarat ca "jumatate din capul lui lipsea", insa Häyhä nu era mort.
Pe 13 martie cand şi-a recapatat cunoştinţa, a fost şi ziua in care a fost declarata pacea.
La scurt timp dupa razboi, Häyhä a fost promovat de la gradul de „alikersantti” (echivalentul gradului de caporal) la gradul de sublocotenent de catre mareşalul Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Nimeni altcineva nu a cunoscut o asemenea avansare rapida in grad in toata istoria militara a Finlandei.
Lui Simo Häyhä i-au trebuit caţiva ani ca sa-şi vindece rana dobandita in razboi.
Glontele i-a sfaramat maxilarul şi l-a lasat fara obrazul stang.
Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, recuperarea sa a fost completa, Häyhä devenind un faimos vanator de elani şi renumit crescator de caini, participand chiar şi la o partida de vanatoare cu Urho Kekkonen, cel de-al 8-lea preşedinte al Finlandei.
In 1998 cand a fost intrebat cum anume a devenit un lunetist atat de bun, Simo Häyhä a raspuns simplu: „practica”.
Intrebat daca are regrete cu privire la faptul ca a eliminat ataţia oameni, raspunsul lui a fost la fel de scurt: „am facut ceea ce mi-a fost spus şi totodata ceea ce puteam face”.
Simo Häyhä şi-a petrecut ultimii ani din viaţa in Ruokolahti, un mic oraşel din Finlanda de Sud - Est, la frontiera cu Rusia, mai spune Wikipedia.
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaNATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...