LUNETISTUL FINLANDEZ care a UCIS 542 de RUSI SOVIETICI in 100 de zile. A fost poreclit MOARTEA ALBA de catre ARMATA ROSIE!

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.04.2017 09:26 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Simo Häyhä (17 decembrie 1905 / 1 aprilie 2002), poreclit Moartea alba de catre Armata Roşie, a fost un lunetist finlandez.
A doborat 542 inamici in Razboiul de Iarna, mai mulţi decat oricare alt lunetist de-a lungul istoriei, spune Wikipedia.

Häyhä s-a nascut in Rautjärvi, in apropierea actualei frontiere dintre Finlanda şi Rusia şi a inceput stagiul militar in 1925.
Inainte de a se alatura forţelor armate, Häyhä a fost fermier şi un bun vanator.
La varsta de 17 ani, el s-a alaturat miliţiei voluntare „Garda Alba” („suojeluskunta” in limba finlandeza) şi s-a facut remarcat prin premiile obţinute in cadrul concursurilor de tir sportiv, in provincia Viipuri.

In timpul razboiului dintre Finlanda şi Rusia, Simo Häyhä a luptat in cadrul armatei finlandeze, in ţinuta de camuflaj alba, la temperaturi cuprinse intre -40 şi -20 de grade Celsius.
Deşi au fost condiţii deosebit de aspre, cu a sa Mosin–Nagant modificata, Simo Häyhä şi-a stabilit recordul impresionant.
Alte 200 de victime ii sunt atribuite, folosind o mitraliera Suomi KP-31.
Ce este intr-adevar remarcabil este faptul ca toate victimele au fost inregistrate in mai puţin de 100 de zile de razboi, intr-o perioada a anului in care lumina naturala e doar cateva ore pe zi.
Ca lunetist, Häyhä a folosit o varianta finlandeza a puştii Mosin-Nagant: M/28 "Pystykorva" sau "Spitz", pentru ca se potrivea consituţiei sale (avea o inalţime de 1.60 m).
El a preferat sa foloseasca mira de fier, in detrimentul lunetelor telescopice din mai multe motive: prezinta un obiectiv mai mic (un lunetist trebuie sa ridice capul mai mult atunci cand utilizeaza o luneta telescopica) şi o vizibilitate mai fiabila (sticla telescopica se abureşte cu usurinta pe vreme rece), permiţand in acelaşi timp o acoperire mai buna (lumina soarelui se poate reflecta in lentilele telescopice, dezvaluind poziţia lunetistului).
O alta tactica folosita de catre Häyhä a fost de a compacta zapada din faţa lui, astfel incat lovitura sa nu lase urme in zapada şi sa-i dezvaluie poziţia. Din acelaşi motiv se spune ca obişnuia sa aiba gura plina de zapada, pentru a nu lasa aburii produşi de respiraţia sa sa-i tradeze ascunzatoarea.
Ruşii au incercat in nenumarate randuri sa-l elimine, folosind atat contra-lunetişti, cat şi lovituri de artilerie.
Pe 6 martie 1940, Häyhä a fost impuşcat in maxilarul inferior stang de catre un soldat rus, glontele ricoşand si strapungandu-i capul.
Unul dintre camarazii care l-au preluat, vorbind despre plaga prin impuşcare, a declarat ca "jumatate din capul lui lipsea", insa Häyhä nu era mort.
Pe 13 martie cand şi-a recapatat cunoştinţa, a fost şi ziua in care a fost declarata pacea.

La scurt timp dupa razboi, Häyhä a fost promovat de la gradul de „alikersantti” (echivalentul gradului de caporal) la gradul de sublocotenent de catre mareşalul Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Nimeni altcineva nu a cunoscut o asemenea avansare rapida in grad in toata istoria militara a Finlandei.

Lui Simo Häyhä i-au trebuit caţiva ani ca sa-şi vindece rana dobandita in razboi.
Glontele i-a sfaramat maxilarul şi l-a lasat fara obrazul stang.
Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, recuperarea sa a fost completa, Häyhä devenind un faimos vanator de elani şi renumit crescator de caini, participand chiar şi la o partida de vanatoare cu Urho Kekkonen, cel de-al 8-lea preşedinte al Finlandei.
In 1998 cand a fost intrebat cum anume a devenit un lunetist atat de bun, Simo Häyhä a raspuns simplu: „practica”.
Intrebat daca are regrete cu privire la faptul ca a eliminat ataţia oameni, raspunsul lui a fost la fel de scurt: „am facut ceea ce mi-a fost spus şi totodata ceea ce puteam face”.
Simo Häyhä şi-a petrecut ultimii ani din viaţa in Ruokolahti, un mic oraşel din Finlanda de Sud - Est, la frontiera cu Rusia, mai spune Wikipedia.