Indianul care a bagat spaima in America. Geronimo, parintele razboiului de gherila!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.03.2016 10:30 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Lider şi vraci din triburile apaşe Chiricahua., s-a remarcat in luptele care au durat cateva decenii impotriva Mexicului şi impotriva Statelor Unite şi a expansiunii acestor state in zonele locuite de apaşi.

Goyaałé, numit mai tarziu şi Geronimo s-a nascut intr-un trib indian care locuiau in zona Raului Curcanului.
Numele sau, in limba chiricahua insemnand "Cel care casca", i-a fost pus de tata dupa obiceiul amerindienilor, prin care se puneau nume dupa anumite trasaturi fizice sau de comportament ale copilului respectiv.
La opt ani, şi-a pierdut ambii parinţi, pe cand un comerciant alb, insoţit de un vanator de scalpuri, a impuşcat 400 de amerindieni in timpul unei petreceri.

La 17 ani, se casatoreşte cu Alope şi au impreuna trei copii.
La 6 martie 1851, cand Geronimo era la vanatoare, o companie de 400 de soldaţi mexicani din Sonora, conduşi de colonelul José María Carrasco, a atacat aşezarea de pe Raul Curcanului.
Sunt ucişi mai mulţi indieni, printre care şi soţia şi copiii lui Geronimo.
Masacrul a starnit ura lui Geronimo impotriva mexicanilor şi, din acel moment, nu şi-a dorit decat razbunarea lor.

Se spune ca de aici provine şi numele sub care este cunoscut viteazul indian: este vorba de sfantul Ieronim (in engleza "Geronimo") invocat de mexicanii ingroziţi de atacurile nemiloase ale indigenilor chiar in ziua cand se sarbatorea acel sfant.
Deşi a inţeles ca nu mai poate recupera pamanturile rapite de coloniştii mexicani şi americani, Geronimo şi-a continua lupta pentru tot restul vieţii.

A ramas in istorie Masacrul de la Casa Grande, celebru prin tactica perfida a mexicanilor care au simulat ca incheie armistiţiu, le-au oferit indienilor rachiu de agave şi apoi i-au ucis.
Geronimo s-a retras intr-o peştera şi nu a putut fi gasit.
Mai multe trupe americane au fost mobilizate in cautarea sa.
S-a predat abia in 1886, fiind tratat ca un prizonier de razboi, nu ca un infractor.

A incetat din viaţa la 79 de ani, cand ajunsese o celebritate.
Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieţii sale a constituit subiectul a numeroase ecranizari.
In februarie 2010, Camera Reprezentanţilor SUA a adoptat o rezoluţie care stipula recunoaşterea meritelor liderului indian, recunoscut ca un adevarat strateg al razboiului de gherila, şi ca acesta sa fie comemorat la 100 de ani de la moartea sa, mai spune Wikipedia.