In sezonul 2015-2016, in ROMANIA au avut loc 107 DECESE confirmate cu VIRUS GRIPAL!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.10.2016 11:31 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
Nevaccinarea impotriva gripei expune persoanele din grupele vulnerabile unui risc crescut de complicaţii grave.
Gripa sezoniera reprezinta o problema acuta de sanatate publica, ce poate afecta grav persoanele din categoriile vulnerabile (bolnavii cronici, femeile insarcinate, persoanele peste 65 de ani) si poate conduce, in cazuri foarte severe, chiar la deces, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
La nivel global, gripa afecteaza anual intre 5 si 10% dintre adulti si 20-30% dintre copii.
In fiecare an, exista intre 3 si 5 milioane de imbolnaviri severe de gripa, iar ingrijorator este ca numarul anual al deceselor poate ajunge pana la 10% din aceste cazuri, variind intre 250.000 si 500.000.
La nivel european, in jur de 40.000 de persoane din tarile Uniunii Europene mor anual din cauza gripei sezoniere, arata datele Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor.
Dintre acestea, aproximativ 90% sunt persoane cu varsta de peste 65 de ani, in special cele cu o stare precara de sanatate.
In Romania, in sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au imbolnavit de gripa, mai mult de jumatate - 55.5% au avut nevoie de spitalizare, arata un raport al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Din cazurile de imbolnaviri de gripa care au necesitat internare, cele mai multe au fost inregistrate in randul persoanelor peste 65 de ani – 69.6% dintre acestea au fost spitalizate.
Tot in sezonul 2015-2016, in Romania au avut loc 107 decese confirmate cu virus gripal, de 2.7 ori mai multe fata de sezonul precedent, in contextul in care rata vaccinarii antigripale, in populaţia generala a fost de 3.2%.
De altfel, din cele 107 cazuri de deces confirmate cu gripa, 106 nu fusesera vaccinate impotriva gripei, mai arata datele CNSCBT.
Vaccinarea antigripala este cea mai buna metoda de protejare impotriva gripei şi a complicaţiilor pe care le poate cauza, atrage atenţia Organizatia Mondiala a Sanatatii.
De aceea, administrarea vaccinului impotriva virusului gripal, inaintea fiecarui sezon, este recomandata mai ales persoanelor celor mai expuse imbolnavirii: Bolnavii cronici (cei cu boli cardiovasculare, pulmonare, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, obezitate morbida, infectii cu virusul HIV); Femeile insarcinate (in orice stadiu al sarcinii); Persoanele cu varsta de peste 65 de ani; Personalul medical; Persoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile in contact cu virusul gripal, faţa de populaţia adulta generala. In cazul in care contacteaza virusul gripal, acestia prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii grave, cum ar fi pneumonia, intrucat sistemul lor imunitar este deja slabit şi au un risc mare de spitalizare, astfel ca Organizaţia Mondiala a Sanataţii recomanda vaccinarea antigripala inaintea fiecarui sezon.
In cazul femeilor insarcinate, riscul de imbolnavire de gripa, intr-o forma severa, creste dupa primul trimestru de sarcina.
Sarcina determina anumite modificari temporare in sistemul imunitar, iar viitoarea mama este mai vulnerabila in faţa bolii.
Gripa poate sa provoace, in cazul femeilor insarcinate, chiar naştere prematura sau naşterea unui copil cu o greutate sub cea normala.
Organizaţia Mondiala a Sanataţii recomanda vaccinarea antigripala femeilor insarcinate, aceasta masura fiind sigura in toate etapele de sarcina.
Şi persoanele cu varsta peste 65 de ani au un risc ridicat de contactare a gripei, de spitalizare şi de apariţie a complicaţiilor din cauza slabirii sistemului imunitar.
Aproximativ 80-90% dintre cazurile de decese asociate gripei se produc in randul persoanelor din acesta categorie de varsta, avertizeaza Organizaţia Mondiala a Sanataţii, care subliniaza rolul preventiv al vaccinarii anuale impotriva gripei.
Fie ca este vorba despre medici, asistenţi medicali sau infirmiere, personalul care lucreaza in spitale, clinici, cabinete medicale este mult mai expus infecţiilor gripale, in comparaţie cu populaţia generala, avand in vedere ca intra in contact cu pacienţi sau colegi de la care pot contacta sau carora le pot transmite boala. Din acest motiv, vaccinarea profesioniştilor din sectorul medical este indicata in fiecare an, fiind o masura de protejare nu doar a sanataţii proprii, ci şi a pacienţilor, care sunt mai vulnerabili in faţa gripei, atrage atenţia Organizaţia Mondiala a Sanataţii.
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...