Cea mai eficienta metoda prin care putem scapa de INSOMNII?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.07.2016 10:33 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Insomnia reprezinta, la ora actuala, una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta omul modern, iar statisticile arata ca dormim cu 20% mai puţin faţa de acum 100 de ani, 30% din populaţie se confrunta cu aceasta tulburare, iar femeile sunt de 2 ori mai predispuse la insomnie decat barbaţii.

Motivele identificate de specialişti sunt diverse, insa cele mai des intalnite sunt stresul — supranumit şi 'boala secolului XXI', dependenţa tot mai mare de tehnologie şi confuziile tot mai dese pe care le are creierul atunci cand trebuie sa distinga ziua de noapte.

'Toţi aceşti factori perturbatori ne ţin treji, iar adeseori constatam ca nu reuşim sa adormim decat la ora 3 dimineaţa, iar la ora 7 ne trezim foarte obosiţi şi trebuie sa mergem la munca. In timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sanataţii noastre, deoarece funcţiile neurologice nu au reuşit sa se refaca in timpul somnului, vom lua in greutate şi vom suferi de stari de anxietate, pierderi frecvente de memorie şi lipsa de luciditate', declara Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Romane de Hipnoza.

In opinia specialistului, afecţiunile sunt de puţine ori de natura medicala. De cele mai multe ori nu reuşim sa dormim din cauza factorilor psihologici, precum stresul. In acelaşi timp, specialiştii ne avertizeaza ca, inainte sa incepem sa luam somnifere fara prescripţie, trebuie sa identificam daca insomnia s-a instalat din cauze medicale sau psihologice, iar daca nu putem dormi din cauza stresului, atunci exista cateva metode rapide prin care ne putem relaxa şi vom putea dormi liniştiţi chiar şi 8-10 ore.

Care este cea mai eficienta metoda prin care putem scapa de insomnii?

Specialiştii de la Asociaţia Romana de Hipnoza folosesc, de caţiva ani, autohipnoza ca metoda foarte eficienta şi rapida prin care putem scapa de insomnii. Autohipnoza este extrem de simpla şi de eficienta in acelaşi timp, permiţandu-ne atat sa ne relaxam profund cat şi sa realizam transformari mentale şi emoţionale.

O tehnica foarte simpla, care ajuta la un somn profund, este urmatoarea:
1. Cu minim 30 minute inainte de somn, nu mai utiliza telefonul, tableta, computerul sau televizorul;
2. Citeşte o carte la o lumina difuza, cum ar fi lumina veiozei;
3. Cand vrei sa dormi, inchide ochii şi menţine atenţia asupra respiraţiei;
4. Pune varful limbii pe gingia de sus, chiar deasupra dinţilor şi ţine acolo tot timpul exerciţiului;
5. Expira complet pe gura şi scoate un uşor sunet cand faci asta;
6. Inchide gura şi inspira uşor pe nas numarand pana la patru;
7. Menţine respiraţia numarand pana la şapte;
8. Expira complet pe gura numarand pana la 8 scoţand acelaşi sunet ca la prima expiraţie;
9. Repeta acest proces de patru ori.

In tot acest timp, trebuie sa menţinem mintea şi atenţia relaxate, ca şi cum cu fiecare inspiraţie, aducem o senzaţie de moleşeala fizica şi mentala in trup şi minte, relaxandu-te tot mai mult.