Cati pelicani mai sunt in Romania?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.07.2016 10:40 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

In decursul anului 2016, numarul total inregistrat al pelicanilor din Romania este de peste 20.000 de exemplare, releva numaratoarea sincron organizata de Societatea Ornitologica Romana in luna mai a anului 2016.

 

In ţara noastra cuibaresc doua specii de pelicani — pelicanii creţi (Pelecanus crispus) şi pelicanii

comuni (Pelecanus onocrotalus). Sunt pasarile zburatoare cele mai mari din ţara noastra şi au devenit adevarate simboluri ale Deltei Dunarii.

 

In cazul pelicanilor comuni (Pelecanus onocrotalus), exista veşti foarte bune. Cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, cea de la Roşca-Buhaiova, este din ce in ce mai extinsa, acest lucru fiind evident pe baza observaţiilor efectuate in ultimii ani. In timpul survolarii au fost realizate

fotografii aeriene, iar apoi au fost numarate individual toate pasarile care apar in fotografii cu

ajutorul programelor specializate. Rezultatele indica faptul ca aici avem deja un numar record pentru cea mai veche colonie cunoscuta de ornitologi. Locaţia a fost menţionata ca şi colonie de pelicani comuni de mai bine de un secol, insa in prezent colonia s-a extins mult in latura de nord-vest.

 

Pasarile depind de disponibilitatea locurilor de cuibarit (plauri), insa deosebit de importante sunt

masurile de protecţie luate prin eliminarea deranjului uman. In colonie au fost numaraţi 18.633 de indivizi, atat perechi cuibaritoare, cat şi imaturi prezenţi aici in perioada de cuibarit , record absolut de la inceperea numaratorilor aici şi un maxim inregistrat dupa cunoştinţele noastre. In rest, prezenţa la inceputul lunii mai a fost scazuta, in total, in Romania, fiind numaraţi 19.993 de pelicani comuni.

 

Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta pelicanii creţi au cuibarit şi intr-o colonie pe care o

foloseau sporadic, cea de la Prundul cu Pasari, in apropiere de Histria, insa in numar considerabil mai mare, aici fiind identificate minim 23 de perechi cuibaritoare. O alta colonie, relativ noua, situata in afara Rezervaţiei Biosferei Delta Dunarii, a ajuns sa numere peste 10 perechi cuibaritoare, ceea ce este o premiera. Colonia de pe insula de la Ceaplace este şi in 2016 bine reprezentata — peste 60 de perechi cuibaritoare au fost observate aici. In total, specialiştii de la SOR şi ARBDD au identificat 534 de indivizi din specia Pelecanus crispus in total in toate zonele evaluate.

 

Acţiunea de evaluare a efectivelor de pelicani efectuata de SOR a facut parte din primul Recensamant Internaţional al Pelicanilor in Europa de Sud Est, acţiune organizata de Society for the Protection of Prespa (SPP) şi Hellenic Ornithological Society (HOS), partenerul Birdlife din Grecia.

Numaratoarea pelicanilor a avut loc simultan in Balcani in Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria şi Romania, pe parcursul a trei zile — 6-7-8 mai.