14 curiozitati despre Turnul Eiffel
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.05.2015 18:23 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina
# Turnul Eiffel (in franceza se pronunţa la tur e-'fel) a fost construit in doi ani, doua luni şi cinci zile, intre anii 1887-1889, servind drept arc de intrare la Expoziţia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarul Revoluţiei franceze.
A fost inaugurat la 31 martie 1889 şi deschis pentru public la 6 mai.
# Cand a fost construit era cea mai inalta cladire din lume, pana la construcţia in 1930 a cladirii Chrysler din New York. Iniţial a fost numit "Turnul de 300 de metri".
# A fost conceput de catre Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susţinator al sau şi a cumparat brevetul.
# 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind doua milioane jumatate de nituri.
# Un singur muncitor a murit la construcţia turnului, şi anume in timpul instalarii lifturilor. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.
# Turnul are 324 m inalţime, excluzand antena din varf, care mai adauga 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone.
# Intreţinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro inchis, la fiecare 7 ani.
# Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atat pe scari, cat şi cu liftul, in schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
# Turnul este parte a unui patrat cu o latura de 125 de metri şi se afla la 33,5 metri deasupra nivelului marii.
# Primul etaj este situat la 57 de metri deasupra solului, cu o suprafaţa de 4220 de metri patrati şi poate susţine prezenţa simultana a circa 2.500 de persoane.
# Etajul al treilea este situat la 276.13 metri deasupra solului, cu o suprafata de 350 de metri patrati şi poate susţine prezenţa simultana a aproximativ 400 de persoane. Vizitatorul poate ajunge, pe scari, pe o platforma in aer liber, uneori numit "podeaua a patra", la aproape 279 m.
# Cladirea, unde lucreaza 500 de persoane (250 de salariaţi direcţi ai SETE şi 250 ai diferiţilor concesionari ai monumentului), este deschisa publicului pe tot parcursul anului.
#Turnul Eiffel este inscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 şi face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, impreuna cu alte monumente pariziene.
# Expozitia care a marcat inaugurarea celebrului Turn Eiffel, dar si aniversarea a 100 de ani de la Caderea Bastiliei, a avut ca imn oficial ”Valurile Dunarii”, a timişoreanului Iosif Ivanovici, melodie aleasa din 116 compozitii candidate.
LIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...