Rezervatii naturale in judetul Timis: PARCUL DENDROLOGIC BAZOS
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.06.2016 11:58 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Parcul Dendrologic Bazoş este situat in Bazoşu Nou, comuna Bucovaţ, judeţul Timiş, in plina campie, la o distanţa de 7 km de comuna Remetea Mare şi la circa 20 kilometri sud-est de Timişoara, pe teritoriul cuprins intre raurile Bega şi Timiş.
Din 1994 are statutul de arie protejata pentru ocrotirea biodiversitaţii genofondului şi ecofondului.
Parcul Dendrologic Bazoş s-a nascut prin straduinţa contelui Ludovic Ambrozy, care a fost ambasador al imperiului Austro-Ungar in Statele Unite ale Americii.
Intre 1909 şi 1914, acesta a amenajat şi a populat padurea aparţinand moşiei familiei cu zeci de specii botanice provenind de pe continentul nord american, in special de la arboretumul Universitaţii Harvard.
In 1934, a fost cumparat de Casa Padurilor Statului, fiind dat in folosinţa Institutului de Cercetari şi Amenajari Silvice.
Din 1954, a primit statutul de rezervaţie ştiinţifica, iar in 1982 a fost declarat monument al naturii.
Castelul de pe domeniu s-a aflat sub conducerea apreciatului peisagist german Franz Von Engerhord, directorul gradinii botanice din Düsseldorf.
La data cumpararii, parcul dispunea de 194 specii de arbori şi arbuşti.
Incepand din 1937 s-a trecut la imbogaţirea colecţiei, in special pe baza schimburilor internaţionale de seminţe, ajungand in prezent la peste 1.100 taxoni.
Suprafaţa parcului,de 60 ha, este amenajata astfel:
– padure naturala de stejar, cu varste pana la 160 ani – 36 ha;
– colecţia dendrologica specii nord-americane – 1,5 ha;
– colecţia dendrologica specii asiatice – 1,0 ha;
– parc dendrologic in stil peisager, cu specii de diverse origini – 11,5 ha.
In cuprinsul parcului exista numeroase alei, poieni, linii somiere, amenajari modeste pentru odihna, precum şi pepiniere şi cladiri administrative.
Parcul a fost amenajat in stil peisager, asociind suprafeţei de padure naturala numeroase goluri, plantate pe contur cu mult gust cu specii ornamentale, in special raşinoase.
In zilele noastre, rezervaţia dendrologica Bazoş se intinde pe 60 hectare, in hotarul localitaţii Bazoşu Nou şi comuna Bucovaţ, judeţul Timiş.
Rezervaţia cuprinde Parcul Mare, Parcul American şi mai multe pepiniere destinate cultivarii speciilor exotice.
Prin schimb internaţional s-a reuşit imbogaţirea fondului botanic la aproape 800 de taxoni, provenind de pe cinci continente.
Are cea mai completa colecţie de stejari americani şi carya din ţara.
Din 1994, a fost declarat arie protejata pentru ocrotirea biodiversitaţii, genofondului, ecofondului şi pentru pastrarea echilibrului ecologic in judeţul Timiş.
Face parte din Asociaţia Internaţionala a Gradinilor Botanice.
Aria naturala protejata Arboretumul Bazos a fost atribuita in custodieInstitutului de Cercetari si Amenajari Silvice - Secţia Timisoara, incepand cu data de 31.01.2006.(sursa: Primaria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Wikipedia)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...