Rezervatii naturale in judetul Timis: PAJISTEA CU NARCISE DE LA BATESTI
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 08.05.2016 16:53 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Pajiştea cu narcise de la Bateşti este o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervaţie naturala de tip botanic, situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al oraşului Faget.
Aria naturala cu o suprafaţa de 20 hectare se afla in extremitatea nord-estica a judeţului Timiş, in aria teritoriala nordica a satului Bateşti, pe partea dreapta a drumului naţional (DN68A) care leaga oraşul Faget de localitatea Margina.
Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate) şi reprezinta o suprafaţa cu faneaţe aflata in zona de contact a campiei cu Dealurile Lugojului.
Aria naturala constituie o zona de protecţie pentru o populaţie mare de narcise (Narcissus poeticus), care vegeteaza alaturi de exemplare de stanjenei din specia Iris sibirica.
Narcisa este un gen originar din nordul Africii, regiuni mediteraneene şi Europa Centrala, circa 32 specii erbacee, bulboase.
Termenul de narcisa vine de la mitul frumosului tanar Narcis din mitologia greaca, care s-ar fi indragostit de chipul sau.
Legenda spune ca floarea a aparut la moartea sa, chiar pe mormantul sau.
In Romania, este vestita rezervaţia naturala Poiana cu narcise din localitatea Vad, judeţul Braşov, din depresiunea Fagaraşului.
Un alt loc cu narcise este Rezervaţia naturala Poiana cu narcise de la Racaş-Hida de langa satul Racaş, Salaj.
Narcissus poeticus face parte din familia Amaryllidaceae şi este o specie din genul Narcissus care infloreşte spre sfarşitul primaverii.
Bulbul cu diametru 2–4 cm, piriform.
Tulpina este inalta pana la 45 cm.
Frunzele sunt liniare, cenuşie-glauc, lungi pana la 40 cm şi late pana la un centimetru.
Florile sunt singulare, parfumate, dispuse terminal pe o tulpina inalta pana la 45 cm.
Elementele florale: foliolele periantului oval-oblonge, alb curat, coronula cu mult mai scurta, creponata, galbena-aurie, pe margini roşie.
Se inmulţeşte prin divizarea bulbilor.
Ca plante ornamentale, se folosesc in parcuri, gradini, ca flori taiate şi la ghivece.[sursa: Wikipedia]
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...