Rezervatii naturale in judetul Timis: MLASTINILE MURANI
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 02.04.2016 14:18 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Mlaştinile Murani alcatuiesc o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturala de tip ornitologic) situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al comunei Pişchia.
Lacul Murani are o lungime de 4 km şi o suprafaţa de circa 200 ha.
La coada lacului s-a dezvoltat stuf şi papura, habitat care a facut posibila colonizarea lacului de o serie de specii de pasari acvatice de importanţa majora.
Aria naturala cu o suprafaţa de 200 hectare se afla in extremitatea vestica a judeţului Timiş, aproape de limita teritoriala cu judeţul Arad, in partea estica a satului Murani, langa drumul judeţean (DJ693) care leaga localitatea Pişchia de Seceani, aproape de Autostrada A1, Bucureşti - Nadlac, parte a Coridorului IV pan-european.
Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate) şi reprezinta o zona cu luciu de apa, mlaştini, stufariş, papuriş, pajişti şi tufarişuri, ce adaposteşte şi asigura condiţii de cuibarire şi hrana pentru mai multe specii de pasari migratoare, de pasaj sau sedentare.
Aria protejata dispune de mai multe tipuri de habitate constituite din ape curgatoare şi statatoare, mlaştini şi turbarii, habitate de paduri in tranziţie, culturi şi pajişti panonice cu o mare varietate de flora şi fauna specifica zonelor umede.
Mlaştinile Murani alcatuiesc o zona de importanţa avifaunistica deosebita datorata prezenţei in arealul acesteia a catorva specii de pasari (migratoare, de pasaj) protejate la nivel european prin Directiva CE 147/CE din 30 noiembrie 2009 privind conservarea pasarilor salbatice.
Specii de pasari protejate care se gasesc la Murani: eretele de stuf (Circus aeruginosus), chira neagra (Chlidonias nigra), chirichiţa cu obraz alb (Chlidonias hybrida), barza alba (Ciconia ciconia), corcodel mare (Podiceps cristatus), lişiţa (Fulica atra), gasca cenuşie (Anser anser), garliţa mare (Anser albifrons), garliţa mica (Anser erythropus), raţa mare (Anas platyrhynchos) şi raţa cu cap castaniu (Aythya ferina).
Zona este impanzita cu vegetaţie palustra şi acvatica, stufarişuri şi papuriş.
Valoarea acestora este extrem de mare atat pentru autoepurarea apelor şi conservarea unei bogate biodiversitaţi, cat şi pentru existenţa omului.
Mlaştina Murani constituie una dintre cele 44 de arii de Importanţa Avifaunistica ale Romaniei, un loc ideal de cuibarire şi de popas in timpul pasajului pentru un numar insemnat de specii de pasari de importanţa naţionala cat şi europeana.
In lipsa unei zone de tampon intre sit şi ternurile cultivate din jur pot aparea influenţe negative.
Exista activitaţi de pescuit sportiv pe raza lacului, dar care nu se extind in zona coada lacului, astfel incat nu este periclitata avifauna care este protejata de vegetaţie. Dezvoltarea unui turism necontrolat ar duce la dispariţia avifaunei din zona. (sursa: Wikipedia, Natura 2000)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...