Rezervatii naturale in judetul Timis: HUNEDOARA TIMISANA
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.04.2016 19:11 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Hunedoara Timişana este o zona protejata (arie de protecţie speciala avifaunistica - SPA) situata in vestul ţarii, pe teritoriile administrative ale Arad şi Timiş.
Aria naturala se afla in extremitatea sud-vestica a judeţului Arad şi cea nord-vestica a judeţului Timiş, in imediata apropere de drumul naţional DN69, care leaga municipiul Arad de Timişoara.
Situl Natura 2000 “Hunedoara Timisana” este situat in judetele Timis (22,9%) si Arad (77,1%), la 24,1 km de municipiul Timisoara si 14 km de municipiul Arad.
Teritoriul se incadreaza in Campia piemontana a Vingai, cu altitudini cuprinse intre 99-170 m, o energie de relief mai atenuata, platouri mai intinse si pantele versantilor mai reduse, osciland intre 10-18%.
Aspectul reliefului actual, ca si evolutia morfogenetica sunt determinate in mare masura de evolutia proceselor geotectonice din partea de vest a tarii.
Geologic, situl este amplasat in sectorul romanesc al depresiunii Panonice, format din sisturi cristaline.
Peste fundamentul de sisturi cristaline se gasesc formatiuni sedimentare panoniene si cuaternare, formate din pietrisuri si bolovanisuri in masa de nisip cu intercalatii de argila.
Din punct de vedere hidro-geografic, teritoriul pe care este amplasat situl nu este strabatut de cursuri de apa importante, ci doar de cateva vai cu debite variabile, dependente de regimul termic si de cel pluviometric.
Zona este sistematizata de un sistem de canale de irigatii si drenaj, dar care in ultima perioada nu a mai beneficiat de lucrari de intretinere.
Zona a fost declarata Arie de Protecţie Speciala Avifaunistica prin Hotararea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecţie speciala avifaunistica ca parte integranta a reţelei ecologice europene Natura 2000 in Romania) şi se intinde pe o suprafaţa de 1.537 hectare.
Aria protejata, incadrata in bioregiune geografica panonica, reprezinta o zona naturala in Campia de Vest (terenuri arabile, paşuni, pajişti, vii şi livezi) ce asigura condiţii de hrana, cuibarit şi vieţuire pentru mai multe specii de pasari migratoare, de pasaj sau sedentare (unele protejate prin lege).
Zona este importanta datorita speciilor avifaunistice, protejate conform legislatiei internationale si nationale.
Situl corespunde unei regiuni de campie cu terenuri agricole si pasuni aride marginite de perdele forestiere, tufisuri naturale, cu canale de desecare si palcuri de salcam si plop, reprezentand habitatul tipic al vanturelului de seara (Falco vespertinus) si al dumbravencei (Coracias garrulus), specii de interes conservativ global.
Amandoua speciile folosesc situl ca areal de cuibarire si ca terenuri de vanatoare.
Colonia de vanturel de seara din situl Hunedoara Timisana, reprezinta cea mai importanta colonie din Romania si a doua ca marime din Bazinul Carpatic, fiind gazduita in cuiburile de cioara de semanatura, din palcurile de salcam si plop prezente in sit.
Totodata situl reprezinta un loc ideal de cuibarire, iernare si pasaj pentru un numar insemnat de specii de pasari de importanta nationala cat si europeana.
Alaturi de cele doua specii de pasari (aflate la baza desemnarii ariei protejate), vanturel de seara (Falco vespertinus) şi dumbraveanca (Coracias garrulus), situl mai asigura condiţii de vieţuire şi pentru: fasa-de-camp (Anthus campestris), şorecarul mare (Buteo rufinus), barza alba (Ciconia ciconia), erete de stuf (Circus aeruginosus), erete vanat (Circus cyaneus), erete cenuşiu (Circus pygargus), şerpar (Circaetus gallicus), cioara de semanatura (Corvus frugilegus), cristei de camp (Crex crex), ciocanitoarea de gradina (Dendrocopos syriacus), acvila pitica (Hieraaetus pennatus), sfrancioc-roşiatic (Lanius collurio) sau sfranciocul cu frunte neagra (Lanius minor).(sursa: Wikipedia, Situl Hunedoara Timişana)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...