Rezervatii naturale din judetul Timis: LUNCA POGANISULUI
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 10.07.2016 13:55 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Lunca Poganişului este o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervaţie naturala de tip botanic situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al comunelor Sacoşu Turcesc şi Tormac.
A fost infiinţata in 1974 şi declarata oficial in 2000.
Aria naturala cu o suprafaţa de 75,50 hectare se afla in partea centrala a judeţului Timiş in bazinul vaii Poganişului, afluent de stanga al raului Timiş, langa drumul judeţean DJ592A care leaga localitatea Tormac de satul Stamora Romana.
Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
Reprezinta o zona in bazinul raului Poganiş acoperita de palcuri de arbori cu exemplare de stejar (Quercus robur), jugastru (Acer campestre), frasin (Fraxinus excelsior L.), ulm de camp (Ulmus foliacea), carpen (Carpinus betulus), par padureţ (Pyrus pyraster), mar padureţ (Malus sylvestris) şi arbusti cu specii de sanger (Cornus sanguinea), porumbar (Prunus spinosa), paducel (Crataegus monogyna) sau gladiş (Acer tataricum).
Aria naturala protejeaza o specie floristica rara, cunoscuta sub denumirea populara de lalea pestriţa (Fritillaria meleagris), planta rara din familia liliaceelor, dar nativa Eurasiei.
Numele Fritillaria provine din latinescul fritillus avand semnificaţie de „cutie cu zaruri”, posibil referindu-se la impestriţarea petalelor florilor necultivate (in engleza, dice-box), deşi aceasta abordare semantica este disputata.
Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriţ), prezentandu-se in variante multiple de purpuriu sau, uneori de roşu spre purpuriu. Cateodata florile sunt complet albe.
Infloreşte din martie pana in mai, crescand intre 15 şi 40 de cm in inalţime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm şi conţine alcaloizi otravitori. Creşte pe terenuri ierboase, in luncile raurilor pana la circa 800 de metri altitudine.
Fritillaria meleagris este o planta nativa Europei şi vestului Asiei, dar in multe locuri, inclusiv in Romania este specie ameninţata cu dispariţia in salbaticie, dar poate fi foarte comuna in gradini.
[sursa: Wikipedia]
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...