14 lucruri de stiut despre Parta
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 20.09.2014 14:40 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
# 1334 - asezarea este amintita documentar sub numele de Parkas;
# 1417 - este consemnata langa Parta asezarea Maraz, cu statut de oras (targ);
# sec. al XVIII-lea - pe harta lui Francesco Grisellini asezarea este numita Paraz, cu 84 de case;
# 1736 - noi grupuri de refugiati spanioli si italieni soseau in Banat. Administratia ordona serviciilor districtuale Timis si Becicherec sa faca preparativele necesare pentru colonizarea lor in localitatile din raza acelor districte indeosebi in Becicherec, Carani, Paracz, Dinias, etc. Colonistii italieni din aceasta categorie se deosebeau de italienii adusi anterior pentru dezvoltarea cresterii viermilor de matase si, ca refugiatii politici, aveau un regim special. Multi dintre ei, asezati in localitatile unde se aflau colonisti italieni, s-au orientat spre cultura viernilor de matase reusind sa-si intemeieze gospodarii.
# sec. al XIX - lea - Parta era o asezare locuita de romani si sarbi (2.800 de ortodocsi);
# 1878 - in timp ce aveau loc lucrari de regularizare a cursului raului Timis, in urma surparii unui mal, a iesit la iveala ceramica primitiva si diferite obiecte de os;
# octombrie 1831 - arheologii cerceteaza malul Timisului si este descoperit un schelet in pozitie indoita, cu fata in jos, dar si diferite alte obiecte din lut si os;
# 1912 - au loc mari inundatii ale raului Timis care provoaca pagube mari;
# 1936 - la Parta exista herghelia si depozitul de armasari, de unde erau trimise cele mai reusite exemplare in comunele banatene pentru monta publica; herghelia de la Parta s-a format prin transferul, in anul 1924, a aproximativ 300 de cabaline Nonius de la herghelia Rusetu;
# 2004 - comuna Parta a fost reinfiintata prin desprinderea de comuna Sag;
# Populatia stabila la 1 ianuarie 2012 - total = 2039 persoane, din care masculin = 1039 persoane, feminin = 1000 persoane
# Numarul locuintelor la 1 ianuarie 2012 = 759
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Parţa se ridica la 2.172 de locuitori, in creştere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 1.752 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt romani (80,43%). Principalele minoritaţi sunt cele de maghiari (5,94%), romi (4,65%), sarbi (2,03%) şi germani (1,98%). Pentru 4,6% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (50,18%), dar exista şi minoritaţi de greco-catolici (21,59%), romano-catolici (8,56%), penticostali (8,47%), ortodocşi sarbi (1,43%) şi baptişti (1,15%). Pentru 4,74% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.
# Sanctuarul Neolitic de la Parţa este un sanctuar neolitic vechi de aproximativ 6.000 de ani, descoperit la Parţa, judeţul Timiş.
Sanctuarul a fost descoperit in anii '70, langa localitatea Parţa, la caţiva kilometri de Timişoara.
Dintre edificiile descoperite aici se remarca o constructie facuta din lut si nuiele in care comunitatea isi venera zeitatile. Sanctuarul avea o forma rectangulara, cu o lungime de 11,5 m si o latime de 6 m, fiind compartimentat in doua: camera altarului si camera unde se aduceau ofrandele.
In camera altarului a existat un soclu de forma paralelipipedica, lucrat din lut, pe care era o statuie dubla, cu doua capete.
Unul dintre acestea era un cap de taur, iar celalalt un cap de femeie cu fata acoperita de o masca rituala. Aceasta alaturare dintre taur si femeie simbolizeaza forta creatoare, simbolul vietii, fiind legat nemijlocit de cultul fecunditatii si fe rtilitatii care a fost adorat in epoca neolitica.
In sanctuar au fost descoperite vase si tavi in care se aduceau ofrandele.
Pe peretele de vest, se afla o deschizatura de forma circulara sub care erau plasate o cuva din lut si o rasnita din piatra.
Acest ansamblu era folosit la rasnitul ritual, care era practicat in anumite momente ale anului, probabil primavara, cand se insamanta ogorul, ritualul fiind orientat spre a fertiliza samanta ce urma a fi pusa in brazda.
Sanctuarul de la Parta, prin tehnicile de ridicare din teren folosite si prin restaurarea riguroasa, reprezinta un unicat in Romania si unul dintre putinele de acest fel din Europa.(sursa: Consiliul Judeţean Timiş, INS, Primaria Parţa, Muzeul Banatului)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...