13 lucruri de stiut despre Padureni
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 14.09.2014 13:21 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
# 1332 - Prima mentiune documentara a localitatii Padureni dateaza sub numele de Legvid (citeste LEGHID), mentiune facuta in documentul "Regestrus triom anarum eclesies Cianadensis Rationes Iakoby Berengarii et Raimundo de Belefoto et Raimundo de Bonefato, ca electorum decimaru sex analium in regno Ungarie", la folia 59 B, coloana 1, pozitia 17. In acelasi document sunt enumerate si localitatile vecine: Patras (Parta), Iobag (Obad), Brest (Brist-Liebling), Mara (Stamora-Moravita), Beren (Berini) si altele.
# Localitatea Legvid a existat si pe timpul stapanirii turcesti, dovada fiind faptul ca unii locuitori poarta numele de "Dervij" sau alte familii porecle ca "Seiman", nume binecunoscute in limba turca. De asemenea, in partea de nord se afla izlazul comunal si fantana ce poarta numele de Bey, nume turcesc.
# numele istoric al asezarii Padureni este Lighed („lighet“ in turca veche inseamna padure);
# la circa 1 km sud de sat, catre Jebel, in locul numit Movila Hartului sau Movila Bisericuta , a existat un lacas de cult medieval de mici dimensiuni;
# 1717 - asezarea era formata din cateva bordeie, „o fundatura“ pe valul lui Traian ( locul numit in prezent „larc“);
# 1761 - localitatea este mentionata sub numele de Lighet sau Temeslighet (cum o numeau ungurii), avand un numar de 312 case, mentiune facuta de Gheorghe Drinovan in lucrarea "Micromonografia judetului Timis" (1973).
# 1870 - localitatea Lighet este mentionata ca avand 2292 locuitori, romani, facand parte din Comitatul Timis, districtul Ciacova. Spre 1890, populatia Lighetului este in continua scadere, avand doar 1668 locuitori in acel an si fiind, de altfel, resedinta de comuna. In toate documentele se arata ca satul era locuit de populatie romana, majoritar ortodoxa.
# 1925 - Lighedul avea 1.782 de locuitori;
# 1964 - Lighedul devine Padureni , nume pastrat si astazi;
# 2004 - comuna Padureni a fost reinfiintata in baza Legii nr. 84/2004, prin desprinderea de comuna Jebel, avand o pulatie de 1.461 de persoane.
# Populatia stabila la 1 ianuarie 2012 - total = 1620 persoane, din care masculin = 810 persoane, feminin = 810 persoane
# Numarul locuintelor la 1 ianuarie 2012 = 540
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Padureni se ridica la 1.938 de locuitori, in creştere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 1.623 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt romani (93,09%), cu o minoritate de romi (1,14%). Pentru 4,49% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (89,16%), cu o minoritate de penticostali (1,86%). Pentru 5,88% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.(sursa: Consiliul Judeţean Timiş, INS, Primaria Padureni)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...