10 lucruri de stiut despre BERZASCA
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.06.2016 16:37 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
# Berzasca este asezata in Clisura Dunarii la 74 km in amonte de Orsova, din judetul Mehedinti, si la 58 km in aval de Bazias.
# Berzasca face parte din zona Defileului Bazias - Gura Vaii, rezervatie a Parcului Natural Portile de Fier, ce se impune prin diversitatea, varietatea, originalitatea si unicitatea ecosistemelor, prin pitorescul inegalabil al Defileului Dunarii.
# Sate apartinatoare comunei Berzasca: Berzasca - 1508 locuitori, Liubcova - 1263 locuitori, Bigar - 257 locuitori, Cozla - 117 locuitori.
# Atestata documentar in anul 1692, este inconjurata de dealurile Cracul cu Toaca, Dealul Mic, Cloacal, Abrilam şi Cracul Lupsii.
# Sec. XIV - Cetatea Drencova reprezenta punct de aparare in luptele antiotomane pe Dunare.
# 1836 - Biserica Sf. Arhangheli din localitatea Berzasca reprezinta cea mai veche biserica romaneasca din Clisura Dunarii, monument de arhitectura, construit in stil baroc.
# 1883 - S-a descoperit, la Berzasca, un depozit de bronzuri intr-un vas, compus din 50 de obiecte si cu o greutate de 9 kg. Mai tarziu, s-au mai gasit fibula - cu tatana şi moneda - un denar de la Antoninus Pius, din epoca romana. In hotarul catunului Drencova, s-a mai gasit şi un tezaur monetar, datare La Tene.
# La Liubcova, a fost descoperita o asezare datand din neolitic.
Intre Liubcova de Jos si Berzasca, pe coasta de est a inaltimii Stanca, a mai fost o asezare tot din neolitic, gasindu-se o vatra - urme de vetre in interiorul asezarii, fibula din bronz, lunga de 0,06 m, cu acul lipsa, din epoca romana sau a doua epoca a fierului, ceramica - un vas in forma de butoi, o ceasca in forma de palnie si fragmente de vase ornamentate cu linii scurte drepte sau oblice si cu impresiuni facute cu degetul, unealta - din corn de cerb prelucrat.
La 2,5 km mai sus de Liubcova, pe malul Dunarii, a mai fost descoperita o dalta din arama din eneolitic.
Spre Berzasca, pe malul Dunarii, unde se afla depozitul de lemne Fisher, intr-o asezare din epoca bronzului, s-a gasit tot ceramica incrustata cu alb.
# Fenomenele endocarstice din zona au dat naştere la numeroase pesteri, cum ar fi Gaura Haiduceasca din rezervatia Valea Mare, Gaura cu Musca, Pestera Gaura Chindiei II, Pestera din Valea Polevii, Pestera Zamonita, Cascada de tuf Pisatoarea, Gaura Cornii din Muntii Almaj, Pestera de la Dumbravita Mica, Pestera de la Pepa, Pestera de la Voinicovat, Pestera din Cleantul Panzii, Pestera din Cleantul Zbegului, Pestera Socolovat, cascadele Bobot si Jgheab.
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Berzasca se ridica la 2.848 de locuitori, in scadere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 3.123 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (58,78%). Principalele minoritaţi sunt cele de sarbi (20,82%), cehi (12,25%) şi romi (4,71%). Pentru 3,09% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (52,81%), dar exista şi minoritaţi de ortodocşi sarbi (26,37%), romano-catolici (14,01%), baptişti (2,07%) şi penticostali (1,23%). Pentru 3,12% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.(sursa: Primaria Berzasca, INS, Institutul de Memorie Culturala)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...