ZEPPELINELE de la TIMISOARA au bagat SPAIMA in ORASELE din BALCANI, BOMBARDAND de la SALONIC pana la BUCURESTI... FOTO
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.09.2017 07:25 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Zeppelinul LZ 86 s-a prabuşit la 5 septembrie 1916 la Timişoara, in zona Freidorfului, ucigand echipajul format din 9 oameni, ingropaţi in cimitirul din Calea Lipovei.
La 12 septembrie 1915, a fost recepţionat şi afectat pentru baza aviaţiei germane de la Timişoara, pe atunci in imperiul austro-ungar, zeppelinul cu numele operaţional LZ 85.
Construit la Potsdam, LZ 85 avea o lungime – 163,5m, laţime – 18,7m, volum – 31900 mc, 4 motoare diesel Maybach C-X de 210hp, viteza maxima – 96km/h, autonomie – 4300 km, incarcatura utila – 16,2 tone, pornind la drum sub comanda lui Hauptmann Ernst Scherzer, spune presa franceza a vremii.
LZ 85 a efectuat patru raiduri asupra Salonicului, in nopţile de 31 ianuarie, 4 martie, 18 martie şi 5 mai 1916 (1.600 km dus-intors).
In timpul ultimului raid, a fost doborat in flacari la Kara Yasmak, aproape de Vardar, comandantul Hauptmann Ernst Scherzer şi echipajul fiind capturaţi de trupele franceze.
Resturile zeppelinului LZ 85 au fost expuse langa Turnul Alb din Salonic şi duse mai tarziu la Paris.
La Timişoara, a sosit zeppelinul LZ 86 (nume şi numar tactic), finalizat la 10 octombrie 1915, cu numar de producţie LZ 56, clasa P, a efectuat un şir de 7 atacuri in care s-au aruncat in total de 14.800 kg de bombe de-a lungul frontului de est şi sud-est.
S-a prabuşit la 5 septembrie 1916 la Timişoara, in zona Freidorfului, ucigand echipajul format din 9 oameni, ingropaţi in cimitirul din Calea Lipovei, dupa ce zeppelinul condus de Hauptmann Wolff a bombardat Bucureştiul şi instalaţiile petroliere de la Ploieşti.
Primul zeppelin inregistrat la Timişoara a fost LZ81, condus de Hauptmann Felix Jacobi, aparţinand de Koenigliche Wurttembergische Luftschiffkommando, dar dupa trei tentative ratate de raid asupra Salonicului, datorate unor probleme la motoare, LZ81 este inlocuit pe 27 ianuarie 1916 cu LZ85.
Baza aviaţiei germane a fost operaţionala in anii 1915-1917, pe paşunea satului de la Dudeştii Noi (Neubeschenowa), fiind amplasata cu scopul de a ataca navele trimise de britanici şi francezi catre aliaţii sarbi prin portul grec Salonic, Timişoara şi Salonic fiind la doar 525 kilometri distanţa in linie dreapta.
In 1919, satenii au incercat sa fure cadrul metalic al hangarului, iar presa franceza a vremii a consemnat ca cinci oameni au murit sub daramaturi, dupa ce cladirea s-a prabuşit.
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaNATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...