WELCOME! BUN VENIT in ROMANIA!... CASCADA BIGAR, printre cele sase LOCURI FRUMOASE pe care trebuie sa le vezi!... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.07.2017 17:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia, sub indemnul motto-ului „o lume intr-un timbru”, invita pe toti cei interesaţi, la o calatorie imaginara prin locuri frumoase din Romania.

Emisiunea de marci poştale ”Bun venit in Romania!” este alcatuita din şase valori nominale, reunite şi in bloc de şase timbre nedantelate, fiind disponibila de miercuri, 26 iulie 2017, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online pe romfilatelia.ro.

Timbrul cu valoarea nominala de 2.50 lei dezvaluie un peisaj de natura din Delta Dunarii.
Intrata in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1991 ca Rezervatie a Biosferei, delta reprezinta una din cele mai intinse zone umede din lume, cu peste 400 de lacuri, paduri de stejari si frasin, dune de nisip si plaje salbatice pe litoralul marin deltaic.
Aici isi face casa Egreta mica (Egretta garzetta), o specie care locuieste in ape dulci sau saline si manifesta o preferinta pentru ape mai putin adanci, unde pestii se concentreaza in lacuri sau la suprafata apei.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2.70 lei este infatisat Turnul cu Ceas din orasul Sighisoara, cel mai masiv dintre cele noua turnuri de aparare ale cetatii care s-au pastrat pana in prezent, din totalul initial de 14.
Orasul intreg, unul din putinele orase-cetate medievale locuite, apare vizitatorului ca un muzeu in aer liber care atrage, an de an, sute de mii de turisti.
Langa imaginea turnului de pe acest timbru este ilustat un exemplu de ceramica saseasca, ce se remarca din punct de vedere al detaliilor ornamentale, printr-un repertoriu generos de motive decorative.

Cascada Bigar din judetul Caras-Severin este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 3.50 lei.
Izvorul sau este unul puternic, alimentat de un curs de apa subteran ce strabate Muntii Aninei. Dupa circa 200 m, apa izvorului, bogata in calcar, se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros.
Site-ul The World Geography a alcatuit in anul 2013 o lista cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc se afla acest loc din Romania.
Frumusetea zonei este reprezentata şi de maiestuosul cerb carpatin.

Timbrul cu valoarea nominala de 4 lei este reprezentat de Manastirea Voronet.
Este una dintre faimoasele manastiri pictate din sudul Bucovinei, in judetul Suceava.
A fost construita de Stefan cel Mare in 1488, pentru a comemora victoria la Batalia de la Vaslui.
Supranumita „Capela Sixtina a Estului", frescele de la Voronet prezinta o nuanta intensa de un albastru special, cunoscut in Romania sub numele de „albastru de Voronet".
Alaturata manastirii, gasim ilustrata o ie moldoveneasca, cu model specific zonei Suceava.

Timbrul cu valoarea nominala de 4.50 lei infatiseaza Mocanita si spendidul decor natural prin care aceasta isi face drumul.
Practic, este o cale ferata, cu ecartament ingust, intalnita mai ales in Maramures, Transilvania si Bucovina.
In mod obisnuit, acestea sunt situate in zonele muntoase, iar locomotivele cu abur care opereaza pe ele, care in sine pot fi denumite mocanite, sunt alimentate cu abur.
Aceste cai ferate au fost construite pentru servicii de transport de marfa si de calatori, dar au fost abandonate de-a lungul anilor sau reabilitate, in scopuri turistice, oferind calatorilor o sansa de a face o plimbare prin natura montana.
Una din pasarile usor de recunoscut este ciocanitoarea mijlocie, „doctorul padurilor”.

Mestesugul ceramicii de Horezu, inscris in 2012 de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, este o meserie traditionala unica.
Fabricate manual in partea de nord a judetului Valcea, reflecta generatii de cunostinte mestesugaresti.
Barbatii si femeile impart in general procesele de fabricatie. Barbatii aleg si extrag pamantul, care este apoi transformat intr-un corp de lut din care olarii din Horezu produc o ceramica rosie.
Femeile decoreaza obiectele folosind tehnici si instrumente specifice pentru a desena motive traditionale.
Abilitatea lor de a combina decorarea cu culoarea defineste personalitatea si unicitatea acestui tip de ceramica, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei.
Alaturi de ceramica de Horezu este reprezentata o scoarta taraneasca al carui colorit si model decorativ este specific zonei Olteniei.

Cele şase marci poştale ale emisiunii Bun venit in Romania! sunt completate de un set de şase maxime şi un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 6 timbre nedantelate.