TIMISOREANUL care a compus melodia celebrului film CU MAINILE CURATE... VIDEO
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.02.2018 22:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni de jazz ai Romaniei, Richard Waldemar Oschanitzky, s-a nascut la 24 februarie 1939, la Timişoara.
A fost compozitor, aranjor, pianist şi dirijor roman, fratele dirijorului şi compozitorului Petru Oschanitzky.
Sute de aranjamente şi orchestraţii pentru casa de discuri „Electrecord”, radio-televiziune, pentru spectacole de teatru, muzica originala compusa pentru filme de animaţie şi filme artistice, sute de recitaluri şi concerte de jazz in Romania, Germania, etc., piese de jazz in stiluri diferite (de la bop, cool, la free-jazz) reprezinta o activitate diversa, densa şi valoroasa, concentrata pe durata a numai doua decenii (1959~1979), spune Wikipedia.
A fost considerat şi unul dintre cei mai valoroşi compozitori romani de muzica de film.
A inceput ca autor de partituri pentru producţiile documentare şi de animaţie realizate la „Sahia Film” şi la „Animafilm”.
In 1966, a paşit in universul filmului artistic, odata cu Ştefan Iordache şi Margareta Paslaru, protagoniştii unui „Film cu o fata fermecatoare”.
In anii 70, a orchestrat compoziţiile lui Ciprian Porumbescu pentru pelicula cu acelaşi titlu, dar a compus şi muzica originala pentru Cu mainile curate, celebrul film al lui Sergiu Nicolaescu.
Richard Oschanitzky a reuşit, spun specialiştii, in 1971, una dintre puţinele reuşite la nivel mondial in genul de fuziune jazz simfonic, Dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestra simfonica şi bigband.
In Bucureşti, a locuit multa vreme pe strada Popa Nan la numarul 30, unde se retragea dupa episoade de boema culturala cu mulţii prieteni şi admiratori.
S-a stins din viaţa la doar 40 de ani, la 5 aprilie 1979.
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...