TIMISOARA SOVIETICA. Nici o surpriza: ce-au facut SOVIETICII dupa 1944, fac si PESEDISTII dupa 1989!...
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.12.2017 09:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
29 decembrie 1944. Se infiinteaza, la Timisoara, Comisia pentru purificarea administratiei municipale si a unor intreprinderi timisorene.
In vatra orasului, in cazarmi si in cele mai spatioase imobile se vor instala, in toamna anului 1944, unitatile militare sovietice, pentru aproape 14 ani, pana in 1958, impunandu-se oraşului TIMIŞOARA un statut de ocupatie militara.
Sunt ani marcati de mari lipsuri materiale, de terorizarea fizica si psihica a populatiei, de umilire si frica, de anulare a drepturilor cetatenesti.
Desi guvernul Romaniei a precizat clar raporturile dintre populatie si unitatile sovietice, in realitate militarii sovietici au patruns de nenumarate ori in casele locuitorilor si sub amenintarea armei, au luat importante bunuri materiale.
Din magazinele particulare au luat marfuri, produse alimentare, bauturi alcoolice etc.
In 29 decembrie 1944, s-a infiintat Comisia pentru purificarea administratiei municipale si a unor intreprinderi timisorene.
Se declanseaza de acum un val de epurari, arestari si o violenta propaganda de „demascare” a celor cunoscuti pentru convingerile lor democratice, propaganda care devine o preocupare zilnica a celor care considerau „marele prieten de la rasarit” ca salvator al Romaniei.
Prin Decretul Lege 1640/1945, numerosi timisoreni - barbati intre 17-45 de ani, femei intre 17-30 de ani - au fost ridicati si deportati in lagare de munca, iar in intreprinderile industriale si comerciale sunt numiti administratori de supraveghere.
Cu Ordinul secret nr. 599/27 martie 1947, Inspectoratul de Jandarmi Timisoara dispune un control si o supraveghere severa, pe cale politieneasca, asupra tuturor membrilor partidelor, liberali si national-taranesc. Autoritatile comuniste din Timisoara alcatuiesc, in anii 1949-1950, liste cu persoanele considerate „suspecte si dusmanoase fata de clasa muncitoare”.
Cuprind numele a 982 de persoane din oras, de la profesori universitari, medici, ingineri, avocati, artisti, tehnicieni, muncitori, functionari.
Intre cei trecuti pe liste, s-au aflat personalitati de frunte ale stiintei si culturii timisorene: Constantin Candea, Vasile Mioc, Serban Bratianu, Petru Ramneantu, Vladimir Busila, Eduard Pamfil, Mihail Ghermanescu, Mihai Lazar, N. Blatt, Stefan Bogdan, Anca de Barbu, Mircea Mavrodin etc.(sursa: Primaria municipiului Timişoara)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...