TIMISOARA SOVIETICA. Nici o surpriza: ce-au facut SOVIETICII dupa 1944, fac si PESEDISTII dupa 1989!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.12.2017 09:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

29 decembrie 1944. Se infiinteaza, la Timisoara, Comisia pentru purificarea administratiei municipale si a unor  intreprinderi timisorene.
    
In vatra orasului, in cazarmi si in cele mai spatioase imobile se vor instala, in toamna anului 1944, unitatile  militare sovietice, pentru aproape 14 ani, pana in 1958, impunandu-se oraşului TIMIŞOARA un statut de ocupatie  militara.
Sunt ani marcati de mari lipsuri materiale, de terorizarea fizica si psihica a populatiei, de umilire si frica,  de anulare a drepturilor cetatenesti.
Desi guvernul Romaniei a precizat clar raporturile dintre populatie si unitatile sovietice, in realitate  militarii sovietici au patruns de nenumarate ori in casele locuitorilor si sub amenintarea armei, au luat  importante bunuri materiale.
Din magazinele particulare au luat marfuri, produse alimentare, bauturi alcoolice etc.

In 29 decembrie 1944, s-a infiintat Comisia pentru purificarea administratiei municipale si a unor intreprinderi  timisorene.
Se declanseaza de acum un val de epurari, arestari si o violenta propaganda de „demascare” a celor cunoscuti  pentru convingerile lor democratice, propaganda care devine o preocupare zilnica a celor care considerau „marele  prieten de la rasarit” ca salvator al Romaniei.
Prin Decretul Lege 1640/1945, numerosi timisoreni - barbati intre 17-45 de ani, femei intre 17-30 de ani - au  fost ridicati si deportati in lagare de munca, iar in intreprinderile industriale si comerciale sunt numiti  administratori de supraveghere.
Cu Ordinul secret nr. 599/27 martie 1947, Inspectoratul de Jandarmi Timisoara dispune un control si o  supraveghere severa, pe cale politieneasca, asupra tuturor membrilor partidelor, liberali si national-taranesc.  Autoritatile comuniste din Timisoara alcatuiesc, in anii 1949-1950, liste cu persoanele considerate „suspecte si  dusmanoase fata de clasa muncitoare”.
Cuprind numele a 982 de persoane din oras, de la profesori universitari, medici, ingineri, avocati, artisti,  tehnicieni, muncitori, functionari.
Intre cei trecuti pe liste, s-au aflat personalitati de frunte ale stiintei si culturii timisorene: Constantin  Candea, Vasile Mioc, Serban Bratianu, Petru Ramneantu, Vladimir Busila, Eduard Pamfil, Mihail Ghermanescu, Mihai  Lazar, N. Blatt, Stefan Bogdan, Anca de Barbu, Mircea Mavrodin etc.(sursa: Primaria municipiului Timişoara)