SATUL din VESTUL ROMANIEI unde ZECI de CASE construite din MARMURA stau cu LACATUL pe POARTA. Mai sunt doar 5 LOCUITORI!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.08.2017 18:02 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

O biserica-monument istoric de secol XVII, din Tinutul Padurenilor risca sa dispara de sub privirile noastre din cauza nepasarii.

Biserica din lemn din satul Alun, judetul Hunedoara, este cea mai veche din Tinutul Padurenilor, conform etnografului Romulua Vuia.
Povestile locului vorbesc despre o stramutare a edificiului dintr-un sat invecinat, dar si despre varianta constructiei pe locul unui edificiu medieval, pastrand atat forma arhaica, unele barne, cat si Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al calugarului tipograf Macarie, cea dintai tiparitura facuta pe pamant romanesc.

Biserica este acoperita cu sindrila care nu a mai rezistat insa timpului si intemperiilor, astfel incat, pentru a putea fi salvata pictura pe lemn, precum si sculpturile din interior, a fost acoperita cu folie din plastic.
Din pacate, asa cum poate stiti deja, desi binecuvantat de Dumnezeu cu o asezare intr-un loc minunat, satul Alun este aproape parasit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmura stau cu lacatul pe poarta.
Drumul catre sat, din marmura si el, e batut doar de turistii dornici sa vada locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului.

Biserica este inchinata praznicului “Adormirii Maicii Domnului” si figureaza pe lista noua a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03239.
Lacasul a fost mentionat in taberele conscriptiilor din 1733, 1750, 1761-1762, 1805, 1828-1831, precum si pe harta iosefina a Transilvaniei (1769-1733).
O frumoasa troita construita initial la exterior, a fost incorporata, prin alungirea ulterioara a navei.
Pictura inca se mai pastreaza pe peretii ei din lemn, insa starea sa precara nu permite prea multe precizari de natura stilistica.
Totusi, o inscriptie de pe o icoana a Maicii Domnului Hodighitria dezvaluie atat vechimea, cat si unul dintre autori: “Ion Zugrav din Ardeu, sa le fie pomana sufletelor lor, 1731”.
Edificiul a fost consolidat in doua randuri, in anii 1782, apoi in 1967-1968.
Acum insa, ceea ce a rezistat timp de sute de ani risca sa se piarda sub foliile de plastic care acopera altarul si naosul.

Doua asociatii, Alternative Rurale si SalvaSat, au decis sa ia fraiele in maini si sa puna o piatra pentru salvarea monumentul istoric, dar si pentru readucerea satului la viata.
Initiatorii proiectului au deschis si un cont bancar, unde oricine poate contribui cu donatii sau sponsorizari.
Acestea se pot face in contul Asociatia Non-Profit Alternative Rurale IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.
Persoane de contact: Sergiu Tent: 0744 581 671, sergiutent@yahoo.com
Denisa Tamaslacaru: 0724 696 419, tamaslacaru.denisa@yahoo.com