PRIMUL PICTOR ROMAN care a infatisat un TARAN ROMAN in... ROMAN PLAES din BANAT
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.10.2017 08:36 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Pictor si revolutionar roman de etnie evreiasca, Barbu Iscovescu a murit la 24 octombrie 1854, la Constantinopole, fiind inmormantat, la dorinta lui, la cimitirul ortodox grec din Pera, unde i s-a ridicat la mormant un mausoleu din marmura.
Barbu Iscovescu s-a nascut in data de 24 noiembrie 1816, in familia lui Haim Iscovici, numit Zugravu, care locuia in vechea mahala a Oborului pe o ulita saracacioasa in apropierea Caii Mosilor, pe atunci denumita Calea Targului de Afara.
Numele la nastere a fost Baruh Iehuda, dar artistul nu a semnat niciodata nici o lucrare cu numele de Iehuda.
In istoria picturii romanesti, Barbu Iscovescu impreuna cu Constantin Daniel Rosenthal si Ion Negulici a alcatuit celebrul grup de pictori revolutionari de la 1848 care au fost promotorii artei in Romania.
Barbu Iscovescu a fost considerat de catre istoricii de arta, impreuna cu Carol Popp de Szathmári, unul din primii peisagisti romani.
Datorita desenului intitulat Roman plaes din Banat pe care l-a realizat in peregrinarile sale prin Banat, Iscovescu a fost identificat ca fiind primul pictor roman care a infatisat un taran roman.
In anul 1845, Iscovescu a facut o calatorie care a avut punctul de plecare Viena si cel de sosire Banatul romanesc.
Se pare ca lunga calatorie i-a fost sugerata artistului de catre un prieten banatean de-al lui din Viena, prieten care i-a dat si recomandari pentru ca sa-si gaseasca de lucru.
Aşa s-a nascut, se pare, primul portret care a ramas de la Iscovescu, datat de acesta in ziua de 1 mai 1845, Lugoj, si care-l infatiseaza pe un barbat matur, probabil care apartinea burgheziei.
Ionel Jianu (Barbu Iscovescu, Editura de stat pentru literatura şi arta, Bucureşti, 1954) catalogheaza acest desen ca un studiu de portret si el este intitulat Gherasim Olaresku Chierna.
Un al doilea drum de la Viena spre Banat artistul l-a facut in anul 1847, asa cum rezulta din biografia lui Ionel Jianu, folosind un vapor fluvial, care era mai putin costisitor financiar. (sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...