PRIMUL ATENTAT TERORIST din ISTORIA ROMANIEI. Cand TERORISTII RUSI au ucis MINISTRUL JUSTITIEI si doi SENATORI!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.12.2017 08:11 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Atentatul din Senatul Romaniei din 1920 a fost infaptuit, la 8 decembrie 1920, prin instalarea şi amorsarea unei bombe artizanale, de catre un grup terorist de extrema stanga.
La 8 decembrie 1920, Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau, au pus la cale un atac terorist cu bomba artizanala plasata in sala Senatului Romaniei.
Goldstein era şeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comunişti, condus de Abraham Grinstein, şeful serviciului de terorism cu sediul la Odessa, oraşul care a fost capitala Republicii sovietice odesite, la inceputul anului 1918, condusa de Vladimir Iudovski şi de Nikolai Krilenko, care au impuşcat cu mitraliere, cu familii cu tot, o buna parte din burghezia şi clasa medie a oraşului.
Se banuia ca grupul lor nu a acţionat singur, ci i-a avut drept complici şi pe alţii, ca Alecu Constantinescu, conducatorul aripii de extrema stanga a Partidului Socialist din Romania, care in 1921 s-a desprins din acesta şi a format Partidul Comunist din Romania, cu numele provizoriu de Partidul Socialist Comunist.
Deflagraţia i-a ucis pe Ministrul Justiţiei, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, şi pe senatorii Demetriu Radu, episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc, şi Spirea Gheorghiu, decedat la spital.
In urma atentatului au fost şi raniţi printre care preşedintele Senatului, Constantin Coanda, episcopul ortodox Nifon şi episcopul ortodox Roman Ciorogariu.
Atentatul a dus la condamnarea comuniştilor in Procesul din Dealul Spirii şi la interzicerea Partidului Comunist.
Conducatorul partidului comunist, Gheorghe Cristescu „Plapumaru”, a respins orice acuzaţie de conspiraţie, iar implicarea partidului este inca nedemonstrata.
Directivele Cominternului recomandau acţiuni violente, dar nu e sigura implicarea acestuia in atentat.
In marturia sa de la proces, Cristescu a susţinut ca acţiunile lui Goldstein erau mai degraba inspirate de anarhism.
In octombrie 1921, Goldstein a fost arestat in timp ce incerca sa intre clandestin in Romania venind de la Ruse (Bulgaria).
La 28 iunie 1922, Max Goldstein a fost condamnat la munca forţata pe viaţa pentru aruncarea bombei la senat şi pentru uciderea a doua persoane şi ranirea altora.
Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse intre o luna şi 10 ani de munca forţata.
Sentinţele au fost pronunţate dupa 125 de şedinţe.
Max Goldstein a murit in 1924 de pneumonie in inchisoarea Doftana.
Leon Lichtblau, fiind urmarit de autoritaţile din Romania, s-a refugiat intai la Viena, iar apoi la Moscova unde a adoptat pseudonimul Adolf Cristi.
In Romania, in 1922, a fost judecat in contumacie şi condamnat la inchisoare pe viaţa.
Leon Lichtblau a absolvit studii de economie şi contabilitate la Moscova şi a lucrat la Oficiul Central de Contabilitate Economica din URSS.
In 1937 a fost arestat de autoritaţile sovietice, in cadrul epurarilor staliniste.
In 1938, a fost condamnat şi executat pentru crime de spionaj şi activitaţi subversive.
Leon Lichblau a fost reabilitat prin decizia Curţii Supreme Sovietice in 1956.
In 1968, a fost reabilitat de o comisie a Partidului Comunist Roman.(sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...