PRIMARUL care a construit PRIMA CASA REZIDENTIALA din TIMISOARA in 1739!... Si care a fost gata dupa moartea lui!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.02.2018 11:23 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Peter Solderer s-a nascut in 1690 in provincia austriaca Styria, la Bad Mitterndorf, in Sf. Veit.
La 17 decembrie 1717 a devenit cetaţean al oraşului Timişoara.
Peter Solderer a fost ales jude urban, adica primar, la 13 august 1721 şi a fost confirmat in funcţie la 5 februarie 1722.
A fost primar al Timişoarei, cu scurte intreruperi, pana la sfarşitul vieţii sale.
Intre anii 1735 şi 1737, franciscanii au construit primul spital, Spitalul Mizericordienilor (in prezent Clinica de oftalmologie), cunoscut popular ca „La popii negri”, şi prima farmacie din Timişoara.
La 24 decembrie 1731, a pus piatra de temelie a Primariei Germane, in prezent Primaria Veche din Piaţa Libertaţii, care in conformitate cu planurile italianului arhitectului Pietro del Bronzo a fost construita şi inaugurata la 15 februarie 1735.
Primaria a fost construita pe fundaţia baii turceşti din fosta Piaţa de Parada.
A caştigat din nou alegerile pentru funcţia de primar la 15 februarie 1735.
In 1738, ca in tot Banatul, ciuma a facut ravagii, numai in Timişoara fiind inregistrate 2000 de victime dintre cei aproximativ 5000 de locuitori.
Oraşul a fost bantuit şi de foamete.
Casa Solderer din Timisoara, de pe str. V. Alecsandri nr. 7 (colt cu Eugeniu de Savoia), a fost construita in perioada 1739-1744, şi e considerata prima cladire rezidenţiala din Timişoara.
Chiriaşii au fost funcţionari publici şi comercianţi.
La parter, casa a adapostit hanul “La Trei Coroane”.
In camera de pe colţ, la parter, era un comerciant armean, precum şi un mic magazin al unui evreu.
In plus, a mai gazduit şi un birou pentru marfurile confiscate de pe piaţa.
Peter Solderer a murit la 22 februarie 1741, fiind inmormantat in 27 februarie in cripta bisericii iezuitilor, unde afla in prezent la Piaţa Sf. Gheorghe.(Wikipedia şi alte surse)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaNATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...