MONUMENTUL care reprezinta CEL MAI FERICIT MOMENT din ISTORIA ROMANIEI este facut din MARMURA BANATEANA!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.12.2017 09:07 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Arcul de Triumf a fost construit in perioada 1921-1922, reprezinta victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial, adica cel mai important şi fericit moment din istoria Romaniei.
Impreuna cu Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, cu Mausoleul de la Maraşeşti, cu Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul din Parcul Carol şi cu Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Arcul de Triumf se numara printre monumentele care comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial de partea Aliaţilor, la finalul caruia aproape toate teritoriile locuite de romani s-au gasit pentru prima data reunite la un loc.
In 1922, in contextul incoronarii regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari, comisia pentru organizarea serbarilor incoronarii a apelat la serviciile arhitectului Petre Antonescu pentru ridicarea unui impunator Arc de Triumf in zona nordica a capitalei, pe şoseaua Kiseleff.
Din cauza timpului scurt insa, doar scheletul construcţiei a fost turnat in beton armat,
minunatele basoreliefuri exterioare fiind realizate din ipsos.
In 1932, situaţia deplorabila a Arcului de Triumf revine in atenţia opiniei publice, decizandu-se nu demolarea monumentului construit in 1922, aşa cum cerusera unele personalitaţi, ci inlocuirea basoreliefurilor din stuc de pe acesta cu unele definitive, din piatra sau marmura de Ruşchiţa.
Arcul de Triumf re 27 m inalţime, iar pentru cioplirea marmurei de Ruşchiţa, pe langa sculptorii autohtoni, s-a apelat şi la un numar de zece sculptori din Italia.
Printre artiştii care au lucrat la finisaj se numara Constantin Baraschi, Alexandru Calinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea şi Costin Petrescu, toţi nume cunoscute in perioada interbelica.
Populaţia, şi cu precadere numeroasele asociaţii şi societaţi ale foştilor combatanţi din primul razboi mondial, a contribuit cu peste 7 milioane de lei la edificarea Arcului de Triumf, raspunzand cu promptitudine subscripţiilor lansate in cursul anului 1935 de Ministerul Apararii Naţionale.
Odata adunate sumele necesare, anul 1936 a fost consacrat integral definitivarii monumentului, care a fost construit din granit de Deva, in stil clasic, dupa modelul marelui Arc de Triumf de la Paris.
Forma sa este aceea a unui paralelipiped, avand o temelie de 25 × 11,5m şi o inalţime de 27m. Monumentul are o inalţime de 11m, o laţime de 9,5m şi o bolta.
Stalpii, pe care se sprijina monumentul au scari interioare, care duc spre terasa acestuia. Ceremonia inaugurarii a avut loc la 1 decembrie 1936, cand se implineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania.
Marmura de Ruşchiţa se extrage din zacamantul de marmura de la Ruşchiţa, o localitate din judeţul Caraş-Severin, la circa 10 km nord-vest de comuna Rusca Montana.
Sculptorul maghiar Istvani Ferenczy (1772-1856) a fost primul care a atras atenţia asupra calitaţilor remarcabile ale marmurei de Ruşchiţa, pe care a comparat-o cu marmura de Carrara.
Johann Biebel (1817-1900), un renumit inginer constructor din Banat, a inceput exploatarea zacamantului de marmura din Ruşchiţa in 1883, devenind primul proprietar al carierei, pe care o supranumeşte „a magyar Carrara".
Catre 1900, producţia carierei Ruşchiţa ajunsese de 700 de tone pe luna, aici lucrand 300-350 de muncitori.
In prezent, marmura se exploateaza in Cariera Veche-Gropan şi Cariera Noua din Dealul lui Ionel, ambele situate in munţii Poiana Rusca, la o altitudine de 800 de metri, care cuprind cea mai mare rezerva de piatra naturala aflata in exploatare din Romania.(sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...