MIRCEA BANICIU s-a nascut la TIMISOARA. Singurul membru PHOENIX care nu s-a ascuns in boxele instalatiei de sunet... VIDEO
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 31.07.2017 08:49 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Mircea Baniciu s-a nascut la Timişoara la data de 31 iulie 1949.
Se spune ca intr-o duminica cu soare.
A copilarit in cartierul Elisabetin, langa Complexul Studenţesc.
Deşi nu i-a prea placut şcoala, a terminat pana la urma Facultatea de Arhitectura…
A studiat pianul pana la 14 ani, cand a vazut filmul „Tinerii”, cu Cliff Richard şi trupa Shadows, şi s-a apucat serios de chitara.
Prima apariţie a fost pe scena Teatrului German din Timişoara.
A urmat trupa Clasic XX, din nou singur pe scena clubului PM6 din Timişoara, condus de Petru Umanschi, unde a fost vazut de Bela Kamocsa, care l-a recomandat lui Nicu Covaci.
Aşa a ajuns solist vocal, in primul an de facultate, la Phoenix, la doar 21 de ani.
Un an mai tarziu, in 72, au fost cooptaţi Ioji Kappl şi Costin Petrescu, completandu-se nucleul care a realizat celebrele melodii Nunta, Negru Voda, Mugur de fluier sau Andrii Popa.
Au fost 7 ani, ”dintre cei mai frumoşi”, cu Phoenix şi cu patru albume: Cei ce ne-au dat nume (1972), Meşterul Manole (1973), Mugur de fluier (1974), Cantafabule (1975).
In 1975, inainte de inregistrarea albumului Cantafabule, in locul lui Costin Petrescu, la tobe a aparut Ovidiu Lipan Ţandarica.
In 1977, pe 31 mai, colegii din trupa Phoenix parasesc ţara, trecand frontiera ilegal, ascunşi in boxele Marshal ale instalaţiei de sunet pe care Nicu Covaci dorea sa o transporte in Germania.
Mircea Baniciu a ramas şi, in 1979, a scos primul EP, cu piese precum Hanul ulciorului nesecat, Calatorie, Daca ai ghici şi Joc, şi a urmat şi primul recital la Televiziunea Romana.
Al doilea album a fost in 1981, “albumul galben”, 1984 – Ploaia, 1988 – Secunda 1.
Anii 90 au insemnat un nou inceput, atat solo, cat şi impreuna „Pasarea Colibri” şi reintoarcerea grupului Phoenix in Romania.
Tot in 1990, apare „Secunda 2”, cu “Intoarcerea la Orient”, “Dealul cu dor” sau “Pisica neagra”.
Vine şi anul 1992, cand in cadrul unui spectacol la Ramnicu Valcea, in preajma sarbatorilor de iarna, in timpul recitalului sau, intra pe scena Florian Pittis şi Mircea Vintila ca sa-l acompanieze.
La finalul recitalului, Florian Pittis anunţa spectatorii ca tocmai au asistat la primul concert al formatiei Pasarea Colibri.
In 2003, Pasarea Colibri s-a reunit pentru un ultim concert in formula completa: Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Marius Batu, Vlady Cnejevici şi Florian Pittiş, care este inregistrat şi in urma caruia apare un dublu album „Pasarea Colibri – 10 ani” şi de asemenea primul DVD al unei trupe romaneşti, care poarta acelaşi nume.
Pe 19 octombrie 2014, Mircea Baniciu s-a casatorit cu Alina Nemeş, femeia care i-a daruit un copil, Victor. Mai are o fiica, Ana, dintr-o relaţie anterioara.(sursa: mirceabaniciu.ro şi alte surse)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...