In vreme ce POPULATIA ROMANIEI SCADE. 472.451 de ROMANI sarbatoresc SFANTUL STEFAN. Fata de 450.901 in 2014!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.12.2017 09:37 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Sfantul Ştefan diaconul este sarbatorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.
472.451 de romani işi sarbatoresc onomastica cu ocazia Sfantului Ştefan.
Cei mai mulţi se numesc Ştefan (288.000) şi Ştefania (100.000), dar tot de Sfantul Ştefan petrec şi cei care poarta numele de #Fanel, #István, #Fana, #Fanica şi #Fanuţa.
In 2014, 450.901 romani işi serbau onomastica in a treia zi de Craciun.
Barbati erau 330.256, purtand numele: Stefan (276.406), Istvan (33.410), Fanel (8.677), Fanica (5.389), Stefanel (3.396), Stefanut (2.360), Fanuta (52), Fane (562) si Stefanus (4).
Si 120.645 de femei poarta nume derivate din Stefan, cele mai multe numindu-se Stefania (88.378), Stefana (21.944), Fanica (8.951), Fanuta (1.040) si Fana (332).
Sfantul Ştefan, dupa Noul Testament, a fost Arhidiacon iudeu (evreu) din Ierusalim care a fost primul martir creştin condamnat la moarte de autoritaţile iudaice din Ierusalim.
Potrivit Noului Testament, Sfantul Ştefan a fost unul dintre cei şapte barbaţi ”plini de Duh Sfant şi de inţelepciune”, aleşi de catre apostoli pentru a indeplini calitatea de diaconi.
Intrucat, in Biserica primara, rolul diaconului era unul mult mai important decat in zilele noastre, Sfantul Ştefan a intrat rapid in atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul ca el predica public invaţaturile lui Iisus.
La scurta vreme dupa inceperea misiunii sale de diacon, el a fost adus in faţa Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu.
Intrebat de acelaşi Caiafa care il judecase pe Iisus cum raspunde acuzarii, Sfantul Ştefan a ţinut o lunga cuvantare, acuzandu-i, la randul sau, pe cei ce ii doreau pieirea: "Cum au fost parinţii voştri aşa sunteţi şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit parinţii voştri? Şi au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Carui vanzatori şi ucigaşi v-aţi facut voi acum. Voi care aţi primit Legea intru randuieli de la ingeri şi n-aţi pazit-o!" (Faptele Apostolilor VII, 51-53).
Sfantul Ştefan a fost gasit vinovat de blasfemie şi condamnat la moarte prin lapidare.
El a fost dus inafara cetaţii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir - primul ucis pentru ca marturisise credinţa in Iisus.
Mormantul Sfantului Ştefan a fost descoperit in anul 415.
Din anul 560 osemintele sale s-ar afla impreuna cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) in cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.(sursa: Wikipedia, Ministerul de Interne)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...