GRANITA MILITARA BANATEANA, cea dintai structura administrativa si militara de APARARE impotriva expansiunii OTOMANE...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.11.2017 08:17 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
13 noiembrie 1766. Prin decret imperial se stabilesc statutele regimentului de granita banatean.
Regimentul de granita romano-banatean nr. 13 s-a infiintat in anul 1767.
De la infiintare, regimentul a avut mai multe denumiri: 1769 / Regimentul de granita nr. 72; 1775 / Regimentul de infanterie de granita romano-ilir; 1798 / Regimentul de granita valaho-ilir nr. 13; 1838 / Regimentul de granita valaho-banatean nr. 13; 1849 / Regimentul de granita romano-banatean nr. 13.
In domeniul organizarii a cunoscut mai multe stadii, pentru ca in final sa cuprinda: Valea Bistrei, de la comuna Marga pana la Caransebes; culoarul Timis-Cerna (cu vaile adiacente), de la Orsova pana la comuna Svinita; Craina Banateana si Valea Almajului, de la comuna Prigor pana la comuna Lapusnicul Mare.
Din punct de vedere militar, regimentul pe timp de pace a fost organizat pe 12 companii care aveau un numar variabil de comune graniceresti.
Sediile celor 12 companii ce alcatuiau Regimentul Romano-Banatean erau localitatile: Dalboset, Bozovici, Prigor, Petnic, Mehadia, Orsova,Cornereva, Cornea, Teregova, Slatina, Caransebes si Ohaba.
Graniţa militara banaţeana a fost o structura administrativa şi militara a Imperiului Habsburgic, la frontiera sudica şi sud–estica a Banatului, creata treptat, intre anii 1768-1774, cu scop de aparare in faţa ameninţarii otomane.
Graniţa militara banaţeana a ramas sub administraţie militara imperiala (austriaca) chiar şi dupa cedarea Banatului catre Ungaria, pana la desfiinţarea sa, in 1872.
In 1783, a fost inclus in graniţa militara şi oraşul Caransebeş, impreuna cu 12 sate din apropiere.
Inceputurile formarii Regimentului de Granita Romano-Banatean denumit initial Valaho-Banatean, sunt legate de nevoia Imperiului Habsburgic de a-si apara granita cu Imperiul Otoman.
Astfel, inca din anul 1768 s-a inceput organizarea unui batalion romanesc de graniceri in Banat, compus din locuitorii unor sate situate in aceasta zona.
La fel s-a procedat si in zona Clisura Dunarii, unde s-a organizat o unitate militara administrativa ilira cu soldati recrutati dintre romani si sarbi.
In anul 1838, batalionul romanesc si unitatea ilira au fost contopite de Consiliul aulic de razboi din Viena, creandu-se Regimentul Valaho-Ilir.
Din structura acestuia s-a desprins Regimentul Iliro-Banatean cu sediul la Biserica Alba si Regimentul Valaho-Banatean (Romano-Banatean) cu sediul la Caransebes.
(sursa: Arhivele nationale, Wikipedia, gugulani.ro)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...