Fiul fabricantului de MARMELADA din TIMISOARA ajuns DIRECTOR CELEBRU la VIENA
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.07.2017 07:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Nascut la 18 iulie 1935, la Timişoara, Ioan Holender este cetaţeanul de onoare al oraşului Timişoara care, pentru cine inca nu ştie, a fost director al Operei de Stat din Viena intre 1 aprilie 1992 şi 30 august 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lunga perioada din istoria operei vieneze.
Ca un paradox, la 27 ianuarie 2012, a fost distins cu Placheta de Excelenţa a Universitaţii Politehnica din Timişoara (UPT), pentru intreaga cariera şi activitate de promovare a oraşului şi a UPT in Europa, dupa ce, in 1956, a fost exmatriculat de la aceeaşi instituţie, unde a studiat la secţia... „material rulant”.
La vremea aceea, la 24 octombrie 1956, a fost acuzat ca s-a alaturat studenţilor revoluţionari, ţinand un discurs in faţa a 1.000 de studenţi adunaţi in cantina de la Mecanica Veche din Timişoara.
Tatal lui Ioan Holender a fost fabricant de marmelada, de origine evreiasca, dar fabrica de marmelada şi oţet din Timişoara a fost naţionalizata in anul 1948.
Aşa ca tanarul Ioan Holender a muncit, in zorii comunismului din Romania, şi ca muncitor necalificat in Intreprinderea de Transport Timişoara.
A parasit Timişoara şi s-a stabilit impreuna cu tatal sau la Viena, unde mama sa locuia deja, in 1959.
S-a inscris la Conservatorul de Stat din Viena, a studiat muzica clasica, apoi a inceput sa cante ca bariton la teatrele de opera din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten, intre 1962 şi 1966.
Din 1966, a devenit ceea ce o sa-i defineasca mai tarziu cariera şi viaţa: agent de impresariat artistic şi manager muzical.
Mai intai la Agenţia de teatru „Starka”, pe care a facut-o faimoasa in lumea artistica şi pe care a preluat-o dupa catva timp, devenind „Agenţia de impresariat artistic Holender”.
In 1988, a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper (Opera pentru popor), pentru ca in 1992, dupa moartea neaşteptata a directorului Eberhard Waechter, sa fie numit manager general al celor doua instituţii.
Ion Holender a fost numit, din 2003, preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzica „George Enescu” din Bucureşti, dar a mai fost şi director artistic la Opera din Berlin, precum şi consilier la Opera Metropolitana din New York.
Este, probabil, cel mai premiat timişorean, de la Crucea de Onoare pentru Ştiinţa şi Arte a Austriei, ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei, pana la Ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Ofiţer primit de la preşedintele Romaniei, Ion Iliescu, şi la facultatea de unde a fost exmatriculat. (sursa: Wikipedia şi alte surse)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...