Cum se inchina si depun COROANE in fiecare an OFICIALITATILE TIMISORENE la MONUMENTUL OSTASULUI SOVIETIC ELIBERATOR!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.12.2017 09:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
30 decembrie 1962. In Parcul Central din Timisoara era dezvelit Monumentul Eroilor Patriei, creatie a sculptorului Ion Vlad.
Care, culmea, paraseşte Romania in 1965, la varsta de 45 de ani, şi se stabileşte la Paris, devenind mai tarziu cetaţean francez.
Cunoscut şi ca Monumentul Ostasului Roman, monumentul, din marmura de Ruschita, a fost dezvelit la 30 decembrie 1962, initial fiind dedicat „ostasului sovietic eliberator”, motiv pentru care s-a propus sa fie mutat in cimitirul militar sovietic din Calea Lipovei şi sa fie refacuta statuia generalului Scudier.
De altfel, la sculptura de pe peretele lateral, se poate observa foarte clar cum eliberatorii sunt pe tanc şi primesc flori de la civili...
Pe monument a fost amplasata inscriptia: „Glorie ostasilor romani, mostenitori ai traditiilor eroice strabune, care au luptat cu eroism impotriva fascismului, pentru libertatea si independenta patriei”.
Dupa 1989, inscriptia a fost modificata: „Glorie ostasului roman, mostenitor al traditiilor istoriei strabune care a luptat cu eroism impotriva bolsevismului si fascismului pentru libertatea si independenta patriei”...
Intre anii 1738–1771, pe esplanada, cum se spunea, adica in zona actuala a Parcului Central, intre Cetate si canalul Bega a fost un cimitir civil si militar, unde au fost inmormantati 8–9000 de oameni, morti in special in timpul epidemiei de ciuma din 1738–1739.
Cimitirul a fost inchis dupa amenajarea cimitirului din Calea Lipovei.
Un secol mai tarziu, comandantul Banatului, generalul Anton von Scudier, a dat dispozitii pentru mutarea osemintelor in cimitirul din Calea Lipovei, iar in zona sa fie plantati copaci si sa fie amenajata drept parc de promenada.
In 1881, in parc a fost amplasata statuia generalului Scudier, in marime naturala, din fonta aurita.
Inscriptia, in limba germana, de pe soclu era: „In amintirea comandantului imperial regesc baron Antoniu Scudier, insufletitul sprijinitor al intereselor artistice, de comunicatie ale orasului, incepatorul plantatiunilor. Drept recunostinta ridicat in 1881 de cetatenii orasului liber regesc Timisoara”.
Statuia a fost distrusa la 26 octombrie 1918, in contextul tulburarilor determinate de prabusirea frontului austro-ungar, ulterior pe soclul ei fiind instalat un ceas.
Pana la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial parcul s-a numit Parcul Scudier.
De la inceputul anilor 1950 si pana in 1955 parcul s-a numit Parcul I. V. Stalin, apoi Parcul Central.
Din 2015, denumirea parcului este Parcul Central „Anton Scudier”.(sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...