Cum se inchina si depun COROANE in fiecare an OFICIALITATILE TIMISORENE la MONUMENTUL OSTASULUI SOVIETIC ELIBERATOR!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.12.2017 09:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

30 decembrie 1962. In Parcul Central din Timisoara era dezvelit Monumentul Eroilor Patriei, creatie a  sculptorului Ion Vlad.
Care, culmea, paraseşte Romania in 1965, la varsta de 45 de ani, şi se stabileşte la Paris, devenind mai tarziu  cetaţean francez.

Cunoscut şi ca Monumentul Ostasului Roman, monumentul, din marmura de Ruschita, a fost dezvelit la 30 decembrie  1962, initial fiind dedicat „ostasului sovietic eliberator”, motiv pentru care s-a propus sa fie mutat in cimitirul militar sovietic din Calea Lipovei şi sa fie refacuta statuia generalului Scudier.
De altfel, la sculptura de pe peretele lateral, se poate observa foarte clar cum eliberatorii sunt pe tanc şi  primesc flori de la civili...
Pe monument a fost amplasata inscriptia: „Glorie ostasilor romani, mostenitori ai traditiilor eroice strabune,  care au luptat cu eroism impotriva fascismului, pentru libertatea si independenta patriei”.
Dupa 1989, inscriptia a fost modificata: „Glorie ostasului roman, mostenitor al traditiilor istoriei strabune  care a luptat cu eroism impotriva bolsevismului si fascismului pentru libertatea si independenta patriei”...

Intre anii 1738–1771, pe esplanada, cum se spunea, adica in zona actuala a Parcului Central, intre Cetate si  canalul Bega a fost un cimitir civil si militar, unde au fost inmormantati 8–9000 de oameni, morti in special in  timpul epidemiei de ciuma din 1738–1739.
Cimitirul a fost inchis dupa amenajarea cimitirului din Calea Lipovei.
Un secol mai tarziu, comandantul Banatului, generalul Anton von Scudier, a dat dispozitii pentru mutarea  osemintelor in cimitirul din Calea Lipovei, iar in zona sa fie plantati copaci si sa fie amenajata drept parc de  promenada.
In 1881, in parc a fost amplasata statuia generalului Scudier, in marime naturala, din fonta aurita.
Inscriptia, in limba germana, de pe soclu era: „In amintirea comandantului imperial regesc baron Antoniu  Scudier, insufletitul sprijinitor al intereselor artistice, de comunicatie ale orasului, incepatorul  plantatiunilor. Drept recunostinta ridicat in 1881 de cetatenii orasului liber regesc Timisoara”.
Statuia a fost distrusa la 26 octombrie 1918, in contextul tulburarilor determinate de prabusirea frontului  austro-ungar, ulterior pe soclul ei fiind instalat un ceas.
Pana la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial parcul s-a numit Parcul Scudier.
De la inceputul anilor 1950 si pana in 1955 parcul s-a numit Parcul I. V. Stalin, apoi Parcul Central.
Din 2015, denumirea parcului este Parcul Central „Anton Scudier”.(sursa: Wikipedia)