Cum i-a lichidat CEAUSESCU si SECURITATEA pe... TERORISTII si CALATORII dintr-un AUTOBUZ de NAVETISTI
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.08.2017 11:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Acţiunea „Autobuzul” a fost un ”atentat terorist” din Romania care a avut loc la data de 23 august 1981.
Trei indivizi - Andrei Draganescu, Viorel Butincu şi Mircea Emil Muntean - au luat ostatici calatorii unui autobuz de navetişti cu intenţia de a fugi din ţara.
Cei trei terorişti aveau la ei un intreg arsenal sustras in noaptea de 22 august de la Postul de Miliţie din comuna Pui: trei pistoale-mitraliera de calibru 7,62 mm cu pat rabatabil, trei pistoale de calibru 7,65 mm model 1974, şapte incarcatoare de pistol-mitraliera, dintre care şase pline cu muniţie, şase incarcatoare de pistol, trei baionete, trei cuţite, o busola, 55 cartuşe de calibrul 7,65 mm şi 570 cartuşe de calibrul 7,62 mm.
Dupa ce au luat ca ostatici pasagerii unui autobuz, s-au deplasat spre Timişoara, incercand sa treaca graniţa.
Ajunşi aproape de aeroportul din Timişoara, cei trei au cerut un elicopter de la Crucea Roşie şi 30.000 de dolari.
Deoarece autoritaţile nu le-au indeplinit cererea, cei trei au incercat sa treaca cu forţa de barajul improvizat de autoritaţi.
Ca riposta, forţele armate au tras asupra autobuzului.
In total, au murit şase oameni şi au fost raniţi alţi doisprezece inainte ca teroriştii sa fie capturaţi şi arestaţi.
Dupa capturare, cei trei au fost asasinaţi din ordinul lui Nicolae Ceauşescu.
Butincu şi Muntean au fost impuşcaţi pe un camp in noaptea urmatoare, iar Draganescu, fiind ranit, a fost sugrumat in arest dupa doua zile.
Butincu şi Muntean au fost ingropaţi intr-o groapa comuna din Cimitirul Calugareni din Deva. Familiilor celor doi nu li s-a spus niciodata unde au fost inmormantaţi.
Draganescu a fost ingropat in Cimitirul Saracilor din Timişoara.
Ca şi in cazul celorlalţi doi, nu a fost lasat nici un indiciu, nici o urma.
La momentul respectiv, Tudor Postelnicu era şeful Securitaţii, iar George Homoştean era ministrul de interne, cei doi fiind anchetaţi ulterior, in 1991, pentru implicarea in evenimente şi asasinarea celor trei.
Dupa Revoluţia din decembrie 1989, George Homoştean a fost condamnat la 14 ani de inchisoare in dosarul „Autobuzul”, fiind arestat la 26 ianuarie 1993 şi apoi eliberat la 15 aprilie 1994, prin amnistiere.
Ulterior, prin Decretul prezidenţial nr. 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, Rodica Stanoiu, preşedintele Ion Iliescu i-a graţiat restul de pedeapsa ramas neexecutat.
In 26 aprilie 2010, preşedintele Traian Basescu l-a decorat pe Homoştean cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler. Ulterior, afland ca Homoştean fusese condamnat, Basescu a semnat la 21 mai 2010 un decret de retragere a decoraţiei.(sursa:Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...