Cum a ajuns o FEMEIE din BANAT CEA MAI CELEBRA PROSTITUATA din LUME. Si cum a pacalit-o FBI!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.07.2017 08:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

22 iulie 1934. John Herbert Dillinger Jr. a fost ucis de poliţie şi de agenţii federali informaţi despre prezenţa lui de Ana Cumpanaş, proprietara unui bordel pe care il frecventa Dillinger.

Poliţia şi agenţii federali, la cinematograful „Biograph Theater” din Chicago, au incercat sa-l aresteze in vreme ce pleca de la spectacol.
Dillinger a scos o arma şi a incercat sa fuga, deschizand focul. A fost impuşcat de trei ori şi ucis.
Nascut la 22 iunie 1903, John Dillinger a fost un jefuitor de banci in Marea criza din Statele Unite ale Americii, acuzat, dar niciodata condamnat, pentru uciderea unui poliţist din East Chicago, Indiana, singura omucidere de care a fost suspect. Impreuna cu banda sa, a jefuit peste 20 de banci şi patru staţii de poliţie. A fost prins de FBI dar a evadat din inchisoare de doua ori.

Ana Cumpanaş a devenit un fel de celebritate in SUA dupa moartea lui Dillinger.
Povestea ei a fost integrata intr-o serie de mituri legate de Dillinger.
Filme americane de cinema şi televiziune despre Dillinger fac şi ele referire la Ana Cumpanaş.

A fost jucata de mai multe actriţe, dar nu intotdeauna ca personajul Anna Sage: Ann Morriss (ca Mildred Jaunce) in Gang Busters şi Guns Don't Argue; Jean Willes in The FBI Story; Cloris Leachman in filmul Dillinger din 1973; Bernadette Peters (ca Nellie) in Love, American Style; Louise Fletcher in The Lady in Red; Debi Monahan in Dillinger and Capone; Branka Katić in Public Enemies.

Ana Cumpanaş sau Anna Sage s-a nascut in 1889, la Comloşu Mare, in Banat, pe atunci parte a Austro-Ungariei, actualmente in judeţul Timiş, Romania.
S-a maritat cu Michael Chiolak in 1909, emigrand in SUA, stabilindu-se la East Chicago, Indiana.
Au avut un fiu, Steve Chiolak (n. 1911), dar casatoria s-a terminat prin divorţ, iar pe la sfarşitul deceniului, Cumpanaş lucra ca prostituata, ulterior devenind patroana de casa de toleranţa.
Primul bordel a fost la East Chicago, iar in 1923 a mai deschis unul la Gary.
Cumpanaş s-a maritat apoi cu avocatul de origine romana Alexandru Suciu, soţii folosind Sage ca nume de familie.
In 1923 sau 1924, Cumpanaş-Sage a calatorit in Romania, unde şi-a vizitat mama, intorcandu-se in SUA la bordul vasului RMS Majestic.

In 1934, Cumpanaş a fost ameninţata cu deportarea in Romania, dupa ce autoritaţile au considerat-o a fi „o cetaţeana straina cu un caracter moral scazut”.
La 4 iulie 1934, John Dillinger a inceput prietenia cu Cumpanaş şi cu cercul ei de prieteni.
Deoarece se zvonise ca Dillinger ar fi omorat doi poliţişti din Chicago, o suma importanta fusese şi ea promisa ca recompensa pentru capturarea lui.
La data de 22 iulie, dupa ce a luat legatura cu FBI-ul prin intermediul poliţiei din Chicago, Cumpanaş i l-a aratat agentului FBI Melvin Purvis pe Dillinger.

FBI a mutat-o pe Cumpanaş mai intai la Detroit şi apoi in California.
I s-au dat 5.000 de dolari ca recompensa, numai jumatate din suma care se pare ca ii fusese promisa.
In 1935 le-a povestit reporterilor despre inţelegerea avuta cu FBI-ul cum ca va putea ramane in SUA daca ii ajuta sa-l prinda pe Dillinger, dar procedura de expulzare deja incepuse.
Se zice ca FBI i-ar fi spus ca ei nu mai pot opri expulzarea, datorita proastei comunicaţii intre diferitele ramuri administrative ale guvernului federal american.
Cumpanaş a facut apel la decizia de expulzare, şedinţa tribunalului de apel avand loc la data de 16 octombrie 1935.
In ianuarie 1936, tribunalul de apel a acceptat decizia primului tribunal, Cumpanaş fiind expulzata la Timişoara.
Nedorind sa atraga atenţia asupra sa, a locuit acolo pana la moarte, la 25 aprilie 1947, moarte care s-a datorat unei boli de ficat.(sursa: Wikipedia)