Cea mai veche MANASTIRE ORTODOXA cu viata monahala din ROMANIA se afla in BANAT... FOTO
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.08.2017 09:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Cea mai veche aşezare monastica ortodoxa cu viaţa monahala neintrerupta din Romania, Manastirea Hodoş-Bodrog, se afla in Banat, in judeţul Arad.
Se spune ca un taur din turma unui pastor a scos la iveala dintr-o movila de pamant Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinţa Manastirea, spune stareţul protosinghel Grigorie Timiş, pe manastireabodrog.ro.
Pentru a confirma tradiţia, se mai pastreaza şi in prezent, in biserica manastirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.
Prima atestare documentara despre existenţa manastirii dateaza din anul 1177, unii istorici vorbind despre existenţa unor “calugari greci”, ortodocşi, la Hodoş-Bodrog, inca din secolul al XI-lea.
Alte atestari, in diferite documente, din anii 1213, 1233, 1278, 1293, cu unele derivaţii ale denumirii de Hodoş.
Din anul 1446, se generalizeaza denumirea de Bodrog, iar din anul 1784 apar amandoua impreuna: Hodoş-Bodrog.
Pana in anul 1839, manastirea era situata pe malul drept al Mureşului, la 15 km distanţa de oraşul Arad, aparţinand de satul Bodrogu Vechi şi de comuna Pecica.
In anul 1839, Mureşul a fost dirijat la nord-vest de manastire.
Biserica actuala dateaza din a doua jumatate a secolului XIV, fiind construita in stil bizantin triconc, din piatra şi caramida romana.
In interior, este impodobita cu pictura “a fresco” din anul 1658, de catre pictorul Nicodim Diaconul.
Biserica este tencuita pe trei laturi, peretele de nord pastrandu-se netencuit.
La sfarşitul secolului al XIX-lea mai era vizibila, pe peretele de nord, inscripţia “Hodos – egumen Mihail 1523”, iar pe peretele de miazazi, intr-o firida, este menţionat anul unei restaurari – 1776.
Actualul ancadrament al uşilor este facut in 1766 (an gravat deasupra uşilor), iar pe doua pietre din exteriorul absidei drepte exista urmatoarele inscripţii: “1742 Nicolae Ioanovici am scris aicia” şi “Ioan Dragoevici pravoslavnic roman”.
Din 1790 pana in 1976, biserica a avut şi un pridvor inchis, refacut in 2000.
De-a lungul timpului, au existat o serie de personalitaţi care şi-au adus aportul la dainuirea manastirii: Sava Brancovici – 1607; Sofronie, episcop la Lipova şi Gyula – 1651; Isaia Diacovici – 1690; Eugeniu de Savoya, care a acordat protecţie manastirii in anul 1716; calugarul protopsalt Naum Rimniceanu – 1788; Nicolae Iorga – 1906 şi mulţi alţii.
Dintre cladirile vechi se mai pastreaza turnul clopotniţa, cladirea stareţiei şi o parte din zidul de incinta, pe latura de nord.
In secolul al XVIII-lea, aici işi faceau ucenicia tinerii care doreau sa ajunga preoţi. Tot aici, copiii ţaranilor din satele vecine au invaţat scrisul şi cititul.
Manastirea mai poseda şi o valoroasa colecţie de arta veche bisericeasca.
In ultimii ani, s-au facut reparatţii la intregul complex manastiresc, s-a creat o noua incinta, un turn clopotniţa şi poarta de intrare.
In prezent, manastirea are un numar de 25 vieţuitori, mai spune stareţul protosinghel Grigorie Timiş.
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...