Cand un MINISTRU al ROMANIEI a fost ARESTAT de BOLSEVICI si aruncat in INCHISOARE. A refuzat orice NEGOCIERE!...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.01.2018 12:25 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
In seara zilei de 31 decembrie 1917/13 ianuarie 1918, Constantin Diamandy, ministrul plenipotentiar al Romaniei la Petrograd, este arestat impreuna cu membrii Legatiei de bolsevici si dus la inchisoarea Sf. Petru si Pavel.
Dupa doua zile de arest,in conditii inumane, primeste un comunicat din partea Consiliului Comisarilor Poporului prin care se conditioneaza eliberarea sa si a personalului Legatiei Regale a Romaniei de cea a trupelor ruse retinute pe frontul romanesc.
Diamandy refuza orice negociere: „am raspuns ca nu as accepta ca punerea mea in libertate sa fie supusa vreunei conditii si ca, in contextul unei incalcari atat de violente a Dreptului International, as refuza in mod absolut sa negociez chestiuni de stat in timp ce sunt incarcerat”.
Diplomatul roman accepta sa paraseasca inchisoarea doar dupa ce redacteaza un proces verbal - pe care il semneaza alaturi de reprezentantii bolsevicilor – din care reiese clar ca a refuzat orice negociere cu reprezentantii Rusiei.
(sursa: Arhivele Nationale ale Romaniei)
foto
#Constantin Diamandy, ministru plenipotentiar al Romaniei la Petrograd in perioada 1914-1918.
ANR, SANIC, Colectia Documente Fotografice, FII 4604
#1918, 2/15 ianuarie, Petrograd. Procesul verbal redactat de Constantin Diamandy, ministrul plenipotentiar al Romaniei la Petrograd, la eliberarea sa si a membrilor legatiei Romaniei din inchisoarea Sf. Petru si Pavel.
ANR, SANIC, fond Casa Regala. Diverse, dosar 1/1918, f. 1
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...