Cand GHEORGHE DOJA era pus pe un SCAUN de FIER INROSIT si ARS de VIU in mijlocul TIMISOAREI
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.07.2017 07:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
20 iulie 1514: Gheorghe Doja, comandant al cruciadei antiotomane şi conducatorul razboiului ţaranesc de la 1514, a fost ucis intr-un mod barbar la Timişoara
Un episod deosebit din istoria Timişoarei il reprezinta asediul cetaţii de catre oastea ţaranilor rasculaţi condusa de Gheorghe Doja.
Georgius Dosa Siculus de Makfalva sau Dózsa György s-a nascut undeva in jurul anului 1470, la Dalnic, Scaunul Chizd, pe atunci in regatul Ungariei, astazi in judeţul Covasna, Romania.
Razboiul ţaranesc a pornit din Transilvania, dupa ce Gheorghe Doja a fost numit comandant al cruciadei antiotomane.
Proclamarea cruciadei de catre Papa Leon al X-lea a dus prin recrutarea ţaranilor maghiari, slovaci, sarbi, croaţi, romani şi secui ca soldaţi, la un conflict de interese cu marea nobilime din Ungaria şi Transilvania, care dorea sa-i reţina pe ţarani pe propriile domenii.
Prin participarea la cruciada, ţaranii sperau sa-şi imbunataţeasca greaua situaţie economica, in ipoteza unei campanii reuşite in faţa turcilor.
Armatele rasculate, formate din iobagi romani şi unguri au infrant mai intai nobilimea marilor proprietari unguri de pamant, numiţi şi magnaţi, condusa de comitele Ştefan Bathory şi episcopul Nicolaie Csaki, dar au fost infrante langa Timişoara de comitele Ioan Zapolya (Szapolyai János, cel care s-a aflat in fruntea unui grup de nobili unguri care, in adunarea nobililor de la Rákos, au susţinut ca nici un strain sa nu poata fi ales ca rege al Ungariei).
Principala direcţie a rasculaţilor a fost Timişoara şi Cenadul, localitaţile de reşedinţa ale episcopului Nicolae Csáki (Nicolaus de Csak), principalul adversar al inarmarii ţaranilor in vederea cruciadei.
Armatele ţaraneşti aflate sub conducerea lui Gheorghe Doja au fost la inceput victorioase la Cenad şi Nadlac, unde rasculaţii l-au prins pe episcopul Csáki şi l-au ucis.
A urmat atacul nereuşit de la 15 iulie 1514 al armatei ţaraneşti asupra Cetaţii Timişoara unde se refugiase marea nobilime.
Deşi nobilimea a reuşit sa iasa victorioasa in conflictul cu ţaranii din anul 1514, Ungaria a fost mult slabita de rascoala şi va trebui sa suporte in 1526 infrangerea zdrobitoare de la Mohacs in faţa turcilor, dupa care va urma o perioada de 160 de ani de stapanire turceasca.
Se spune ca locul unde Gheorghe Doja a suferit o cumplita moarte, fiind pus pe un scaun din fier inroşit şi ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Marii din Piaţa cu acelaşi nume care se afla in cartierul Iosefin.
Totuşi, ultimele ipoteze susţin ca torturarea lui Gheorghe Doja ar fi avut loc chiar langa castel, de unde nobilii au putut urmari macabrul spectacol.
Deci este mult mai probabil ca locul execuţiei sa fie undeva in faţa Hotelului Central de langa Muzeul Banatului. (sursa: C.J.Timiş, Wikipedia şi alte surse)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaNATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...