Cand AMERICANII au BOMBARDAT si distrus CEA MAI FRUMOASA GARA de PROVINCIE din ROMANIA
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.07.2017 08:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Era 3 iulie 1944, cand a avut loc cel mai violent şi devastator bombardament asupra Timişoarei.
Construita intre anii 1897-1899, cea mai frumoasa gara din provincie, cum se laudau banaţenii şi nu numai, Gara de Nord din Timisoara, era numita Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, altfel spus Gara din Iosefin, dupa numele cartierului.
Gara de pana atunci a fost transformata in magazie.
Josefstadter Bahnhof a costat statul aproape patru milioane de coroane.
In prezent, lungimea reţelei de şine pozata in staţia din Iosefin are o lungime de 43 kilometri, deci este mai lunga decat intreaga linie ferata Timişoara – Buziaş (Temeswar – Szabad Kiralyi Varos – Kis Monographiaja de Dr. Berkenzsi Istvan, 1900).
I s-a schimbat numele in Gara Domnita Elena odata cu sosirea administratiei romanesti, nume pe care l-a purtat in perioada interbelica.
Dar a venit cel de-al doilea razboi mondial si bombardamentele din noaptea de 16/17 iunie 1944, din 3 iulie, precum si cel din noaptea de 30/31 octombrie 1944.
Cel mai violent şi devastator bombardament asupra Timişoarei s-a inregistrat la 3 iulie 1944.
Valuri succesive de bombardiere şi sute de bombe.
Centrul oraşului, gara cea mare, dar şi cartierele Mehala şi Iosefin au fost puternic lovite.
S-a reconstruit in anii 60, fara a se respecta insa planurile originale, pentru ca din 1976 sa fie modernizata si sa arate (aproape) ca in prezent...(sursa: Institutul Naţional de Statistica, Primaria municipiului Timişoara, Octavian Leşcu, Mircea Rusnac, Valentin Ivanescu)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...