BANATUL INDEPENDENT a fost condus tot de... PSD! Cine a fost CONDUCATORUL CIVIL al REPUBLICII AUTONOME BANATENE?...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 31.10.2017 10:51 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Avocat şi politician banaţean, de origine şvabeasca, Otto Roth s-a nascut intr-o familie de evrei, in 1884.
Soţia lui, Rozalia (1895 – 24.11.1966), o fotografa cunoscuta in oraş, a deţinut firma Pollyfoto sau Pitoni.
Membru in conducerea Partidului Social Democrat din Ungaria, avocatul dr. Otto Roth era conducatorul organizatiei social-democrate banatene ai carei membri erau, in majoritate, maghiari si germani.
In contextul apropierii trupelor Antantei, Otto Roth a actionat in vederea declararii Banatului drept provincie autonoma in cadrul Ungariei.
La 31 octombrie 1918, in piata primariei din Timisoara, Otto Roth a a proclamat infiintarea Republicii Banatene.
Otto Roth si lt. col. Albert Bartha au preluat conducerea civila si militara a Timisoarei si, apoi, a intregului Banat.
Republica Banateana era condusa de un organ democratic “Sfatul poporului”, din care urmau sa faca parte reprezentanti ai tuturor nationalitatilor si ai tuturor paturilor sociale banatene.
In aceeasi zi, Roth si Bartha l-au convocat pe dr. Aurel Cosma, presedintele organizatiei Timis a Partidului National Roman, reprezentant al populaţiei romane, care i-au solicitat cooperarea in interesul asigurarii aprovizionarii cu alimente si cu cele necesare pentru mentinerea ordinii publice.
Conducatorii romanilor, sarbilor si ungurilor isi indemnau concetatenii sa se orienteze catre unirea Banatului cu statele respective vecine.
Conducerea Republicii Banatene se straduia sa mentina o unitate dincolo de apartenenta etnica a locuitorilor.
Intre timp fusese incheiat la Belgrad, la 13 noiembrie 1918, armistitiul intre Antanta si Ungaria, conform caruia armata maghiara urma sa evacueze teritoriul de la sud de Mures, care va fi ocupat de trupele aliate.
Trupele sarbesti, actionand in numele Antantei, au ocupat in scurt timp intreaga regiune si au instalat o administratie sarbeasca.
La 15 noiembrie, sarbii ocupau Timisoara, primarul Josef Geml predandu-le in mod oficial orasul.
Otto Roth si celelalte autoritati de la Timisoara au organizat o primire prieteneasca armatei sarbe, privita ca o aliata.
S-a incheiat o intelegere cu armata sarba ca Sfatul poporului sa continue sa existe si din 20 noiembrie sa exercite puterea civila in regiune.
In acest fel, Republica Banateana a continuat sa existe sub ocupatia sarbeasca.
Initial, comandantii armatei franceze nu au intervenit in Banatul ocupat de sarbi, fiindu-le aliati.
La 2 decembrie, a ajuns la Timisoara o divizie coloniala, condusa de generalul Gambetta.
Tot in decembrie a sosit pentru informare generalul Berthelot.
Ìntre timp au avut loc adunarea sarbilor de la Novi Sad (25 noiembrie 1918) si adunarea romanilor de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), care au proclamat alipirea Banatului la Serbia, respectiv la Romania.
In ianuarie se deschidea Conferinta de pace de la Paris.
La 19 februarie, a sosit de acolo o comisie de informare condusa de americanul Goodwin.
La Timisoara, a discutat cu generalul Farret, cu generalul sarb Grujić si cu episcopul Letić, iar in sala mare a Palatului Lloyd i-a primit in audienta pe toti fruntasii nationalitatilor din Banat.
In urma vizitei, armata sarbeasca a preluat administratia civila a Banatului de la conducerea Republicii Banaţene.
La 21 februarie 1919, a fost instaurata administratia civila sarbeasca in comitatul Timis, comite suprem fiind numit Martin Filipon.
Conducatorii «Republicii Autonome Banatene» au fost arestaţi, dar dr. Otto Roth a scapat de arestare, cerand protectia francezilor.
Prin decizia Conferintei de pace de la Paris din 13 iunie 1919, Banatul a fost imparţit intre Romania si Serbia.
Conducatorul civil al Republicii Banaţene, Otto Roth, a murit la 22 aprilie 1956, la Timişoara. Surse: (Mircea Rusneac / istoriabanatului.wordpress.com, wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...