A fost PRIMAR al TIMISOAREI, a organizat ARMATA NATIONALA a ARDEALULUI si BANATULUI si a fost supranumit... TITANUL CINSTEI
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.10.2017 08:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Gheorghe Domaşnean s-a nascut la 20 octombrie 1868, in Mehadia, pe atunci in imperiul austro-ungar.
A fost un general in armata austro-ungara, apoi general de divizie in Romania, politician şi primar al Timişoarei.
Tatal, Iancu din Petnic, avea gradul de caporal in compania a V-a din Mehadia a regimentului de graniţa banaţean.
Mama a fost Ana, dintr-o familie din Globurau.
A frecventat şcoala elementara din Orşova, apoi o şcoala reala militara inferioara din Eisenstadt şi şcoala reala militara superioara din Biserica Alba.
Cu ajutorul generalului Traian Doda a fost primit la Academia Militara Tereziana din Wiener Neustadt, pe care o va absolvi ca şef de promoţie.
Dupa absolvirea academiei a fost repartizat in anul 1890 ca locotenent, la dorinţa lui, in regimentul de infanterie graniceresc nr. 43 din Caransebeş, de unde a fost trimis la Şcoala de Razboi din Viena, pe care a terminat-o pe primul loc.
De la regimetul nr.43, avansat in mod excepţional la gradul de capitan, a fost trecut in cadrul Statului Major al Armatei Imperiale şi Regale la Biroul de Operaţiuni pe 1 noiembrie 1900.
La 12 martie 1906, ofiţerul a fost avansat la gradul de maior al Statului Major şi mutat la fortareaţa Riva del Garda.
De acolo s-a inapoiat pe 20 martie 1911 la Viena, unde a preluat un post in departamentul nr. 5 al Ministerului Imperial şi Regal de Razboi.
A fost numit locotenent-major la 1 mai 1911 şi şef al departamentului nr. 5 la 21 octombrie al anului.
A fost ridicat la rangul de colonel la 1 noiembrie 1913.
A fost decorat cu Crucea de Cavaler al Ordinului Franz Joseph.
De la 14 aprilie 1914 pana la sfarşitul razboiului, a fost şeful de stat major al Armatei a 10-a.
A fost onorat ca Cavaler al Ordinului Imperial Leopold de clasa a 3-a şi cu Crucea de Merit Militar de clasa a 3-a, ambele premii cu decoraţie de razboi.
Ofiţerul a fost ridicat la rangul de general-maior (Generalmajor) la 1 august 1917 (cu rang din 7 septembrie al anului).
A mai luptat de la 15 iunie 1918 pana la sfarşit pe frontul din Tirol.
Generalul fost pensionat la 1 ianuarie 1919.
Dupa razboi, Domaşnean a intrat in serviciile militare romaneşti la gradul de general de divizie şi s-a pus la dispoziţia Consiliului Dirigent de la Sibiu, condus de Iuliu Maniu.
I s-a incredinţat misiunea de a proceda la organizarea armatei naţionale a Ardealului şi Banatului.
In aceasta calitate a organizat patru divizii romaneşti, precum şi jandarmeria din Banat şi Transilvania.
Cand armata romana a intrat in Ardeal, generalul Domaşnean era şef al Statului Major al armatei din noile provincii.
L-a susţinut pe Ioan Boeriu de Polichna in campania impotriva Ungariei.
A refuzat propunerea generalului Constantin Cristescu, şef al Marelui Stat Major al Armatei Romane, de a avea funcţia de a fi Subşeful lui, preferand sa ramana in Ardeal, trecand la comanda Diviziei a 19-a de la Timişoara.
S-a retras din serviciul militar activ la sfarşitul anului 1920 şi a fost decorat cu Ordinul Coroanei Romaniei in clasa de Mare Ofiţer.
Dupa demisia din armata, a fost ales preşedinte al Comunitaţii de Avere din Caransebeş.
A inceput sa se intereseze de politica şi a fost ales primar al municipiului Timişoara, in perioada 9 martie 1929 pana la 23 decembrie 1929.
Se spune ca a avut o seama de realizari de interes obştesc: mutarea liniei ferate Timişoara – Buziaş ce traversa oraşul, terminarea lucrarilor cladirii Capitol, destinata iniţial „Filarmonicii“, susţinerea infiinţarii Episcopiei, devenita ulterior mitropolie şi construirea catedralei.
Pe perioada cat a fost primar, nu a pretins nici o retribuţie, mulţumindu-se cu pensia militara.
Un ziar maghiar se pare ca l-a numit chiar ”Titanul cinstei”.
La 30 noiembrie 1930, i s-a conferit titlul de „Cetaţean de Onoare” al Timişoarei.
A finanţat publicarea revistei Analele Banatului şi ridicarea statuii pentru Pavel Vasici- Ungureanu.
Prin Inalt Decret Regal cu nr. 1142/14 din 3 aprilie 1931, regele Carol al II-lea i-a conferit generalului Ordinul „Ferdinand I” in grad de comandor.
Gheorghe Domaşnean a murit la 18 septembrie 1940, la Timişoara, şi a fost inmormantat in Cimitirul de pe Strada Cosminului. (sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...